Tenis

Đokoviću peta titula na Australijan openu!

Pet od pet Novaka Đokovića na Australijan openu! Prvi reket svijeta u finalu Melburna savladao je Endija Mareja 3:1 po setovima 7:6, 6:7, 6:3, 6:0 i tako stigao do pete titule i jubilarne 50. pobjede na prvom Gren slemu sezone! Osma gren slem titula za Đokovića - pet na Australijan openu, dvije na Vimbldonu i jedna na US openu.
Đokoviću peta titula na Australijan openu!
Portal AnalitikaIzvor

Đoković je tako postao prvi teniser u Open eri sa pet titula u Melburnu, jednom više od Rodžera Federera i Andrea Agasija. To je ukupno treći put da je savladao Mareja u finalima Australijan opena, poslije 2011. i 2013. godine. Đoković je bio najbolji i 2008. i 2012. godine.

Đoković je uspio da odigrao izvanredan meč protiv inspirisanog protivnika i da slavi poslije tri časa i 39 minuta igre. Identično kao na US openu, prva dva seta podijelili su u taj brejkovima, a onda je Novak pregazio Endija – od rezultata 3:3 u trećem setu srpski teniser osvojio je devet gemova u nizu. 

Najviše grend slem titula u Open eri:

1. Rodžer Federer 17
2. Pit Sampras 14
3. Rafael Nadal 14
4. Bjern Borg 11
5. Novak Đoković, Džimi Konors, Ivan Lendl, Andre Agasi po 8
9. Džon Mekinro i Mats Vilander po 7
11. Stefan Edberg i Boris Beker po 6
13. Rod Lejver i Džon Njukomb po 5

statdjokomarej0102

TOK MEČA:

I SET - Počeo je meč... Đoković servira. Siguran početak i Novak vodi sa 1:0. Mnogo jači otpor pružio je Đoković na servis Mareja, bilo je 40:40, ali Britanac ipak stiže do 1:1. Marej je uzeo prva dva poena na servis Đokovića, a stigao je i do tri brejk lopte. Novak je spasio sve tri brejk lopte, a onda vezao još dva poena za vođstvo od 2:1. Novak stiže do 40:0 na servis Endija, Britanac spašava prvu brejk lopteu, ali ne i drugu, pa Đoković dolazi do brejka i vodi sa 3:1. Bez problema Đoković uzima svoj servis i stiže do 4:1. Novak je uspio da namuči Britanca, ali je Endi ipak stigao do gema i smanjio je na 4:2. Na servis Đokovića, Marej je došao do dvije brejk lopte, ali je obje spasio srpski teniser. Marej je stigao do nove šanse za brejk, koju koristi greškom Đokovića, uzvraća brejk, smanjuje na 4:3 i servira za izjednačenje. Jako uzbudljiv osmi gem, Novak je imao brejk loptu, koju je spasio Marej, ali je novu brejk šansu opet imao Đoković koju koristi i stiže do 5:3 Đoković servira za prvi set. Novak ima problema sa desnom šakom, a Endi stiže do dvije brejk lopte, prvu već koristi i smanjuje na 5:4. Medicinski tajm-aut. Meč je nastavljen, a Endi bez izgubljenog poena stiže do 5:5. Siguran je bio na svom servisu Đoković koji ponovo stiže do vođstva. Istom mjerom uzvratio je Endi i sa nulom stiže do 6:6 i taj brejka. Po mini brejk oba tenisera, a onda novi Mareja, ali dvostrukom servis greškom Endija, Đoković smanjuje na 3:4. Preokrenuo je Novak, na servis Mareja uzeo je mini brejk, a onda i iskoritio svoj prvi servis za vođstvo od 1:0 u setovima.

II SET - Počeo je drugi set... Marej je prvi servirao, i lako došao do vođstva od 1:0. Na servis Novaka, Marej dolazi do dvije brejk lopte, koristi prvu za 2:0. Đoković je dobro otvorio servis Endija, stigao i do brejk lopte, koju koristi pa sada servira za izjednačenje. Marej uzima dva prva poena, ali naredna četiri pripadaju Đokoviću za 2:2. Novak stiže do tri brejk lopte, i sa nulom uzima servis Britancu za vođstvo od 3:2. Đoković maestralno stiže do 4:2. Prvi teniser svijeta se nije previše trošio u sedmom gemu, pa je Marej smanjio na 4:3. Meč je na trenutak bio prekinut zbog ulaska navijača na teren, a nakon te pauze Marej stiže do brejk lopte koju koristi i stiže do izjednačenja 4:4. Britanac lako uzima svoj serivis i stiže do preokreta 4:5. Đoković servira za opstanak u setu. Imao je 40:0 ali je Endi izjednačio i stigao do set lopte. Izvukao se Novak, i u najdužem gemu uzeo svoj servis za 5:5. Fenomenalnom igrom Đoković je izborio brejk šansu, ali se Endi spasio servis vinerom. Međutim, nova brejk šansa za Novaka, pa još jedna, ali sve je to spasio Marej za vođstvo od 5:6. Đoković brzo i lako stiže do izjednačenja, i novi taj brejk. Mini brejk Mareja koji vodi sa 1:4, a onda i još jedan za 2:5. Na kraju 4:7 za Mareja i 1:1 u setovima.

III SET - Počeo je treći set, servira Đoković... Dvije brejk lopte Britanca na startu trećeg seta, koristi prvu za 0:1. Ubjedljivo Endi uzima svoj servis za 0:2. Istom mjerom uzvraća Đoković i smanjuje na 1:2. U četvrtom gemu, dvije brejk šanse za Novaka, koristi drugu za 2:2. Novi gem za Đokovića koji sada vodi 3:2. Međutim, Marej bez izgubljenog poena dolazi do izjednačenja, a u narednom na servis Đokovića dolazi do brejk lopte. Spašava je Đoković, a onda dolazi i do gema za 4:3. Odlični Novak stiže do tri brejk lopte, i nakon dvostruke servis greške Mareja stiže do 5:3. Đoković servira za set i to je uspio. Sa samo jednim izgubljenim poenom prvi reket svijeta stiže do 6:3 i vođstvo od 2:1 u setovima.

IV SET - Počeo set...Servira Marej, Đoković već stiže do brejk šanse, i odmah je koristi za 1:0.  Uzbudljiv drugi gem, nekoliko jako lijepih poena, bori se Marej, ali ipak Novak potvrđuje brejk i dolazi do 2:0. Perfektna igra Đokovića novi brejk i velikih 3:0. Jako je blizu Đoković osvajanju nove titule na Australijan openu. Borio se Marej u četvrtom gemu na servis Đokovića, bilo je i 40:40, ali je srpski teniser stigao do 4:0. Novak u ovim trenucima igra fenomenalan tenis, dolazi do dvije brejk lopte, koristi prvu i vodi 5:0. Servira Đoković za titulu! I odservirao je pobjedu, Đoković je šampion Australijan opena!

Portal Analitika