Kultura

KRASKO: Spremili smo dobar koncert za kratko vrijeme

Večeras ćemo prirediti kraći koncert nego sinoć u CNP-u. Dakle, nećemo izvoditi djelo Dmitrija Šostakoviča, jer ćemo biti pred drugačijom publikom. Naravno, ponovićemo Bolero i nadam se da će ovog puta biti još bolje, kazao je za Portal Analitika maestro Grigorij Krasko koji će dirigovati Crnogorskim simfonijskim orkestrom na otvaranju KIC-a "18. septembar" u Nikšiću.
KRASKO: Spremili smo dobar koncert za kratko vrijeme
Portal AnalitikaIzvor

Publika u Crnogorskom narodnom pozorištu sinoć je bila u prilici da ga vidi takođe ispred našeg najvećeg ansambla, i čuje njihovu interpretaciju Šostakovičevog Koncerta za violinu i orkestar br. 1 i Bolera Morisa Ravela, dok su za bis ostavljena dva djela, i to Mihaila Glinke i Arama Hačaturijana.

Bila je to ujedno rijetka prilika da čujemo i Irinu Krasko, i to upravo kako interpretira solističku dionicu u prvom dijelu programa.

- Nije bilo lako, ali ja sam imao više posla - komentariše kroz šalu maestro Krasko nastup sa suprugom.

No, nije krio zadovoljstvo učinjenim na sceni, ističući da je koncert bio veoma dobar.

- Imali smo malo vremena da ga pripremimo, ali je rezultat dobar. Bolero je veoma komplikovano djelo. Ono je ujedno odlična vježba za svaki orkestar - naročito za sekcije duvačkih instrumenata, jer njima pripadaju najteže dionice. Ali, savladali smo djelo i to je prvi korak ka njegovom savršenom izvođenju - naveo je Krasko o djelu koje će činiti centralni dio koncerta namijenjenom otvaranju Kulturno-informativnog centra "18. septembar", koje će večeras direktno prenositi Prvi program Televizije Crne Gore.

Za naš portal prvi čovjek CSO najavljuje sljedeći koncert u Podgorici.

- Naredni put nastupamo sa violončelistkinjom Majom Bogdanović, i to 13. februara. Izvodićemo Simfoniju "Iz novog svijeta" Antonjina Dvoržaka. Mnogo volim to njegovo djelo! U drugom dijelu sviraćemo Koncert za violončelo i orkestar br. 1 gdje će solistkinja biti naša gošća - kazao je Krasko.

K.J.

Foto: MCCG/D.Ševaljević

Portal Analitika