NATO

DEDOVIĆ: Nadoknada vojnicima za učešće u misijama primjerena budžetu

Direktor NVO “Alfa centar” Aleksandar Dedović kaže u izjavi za Portal Analitika da je visina nadoknade za crnogorske vojnike, koji učestvuju u mirovnoj misiji u Avganistanu, primjerena budžetskim mogućnostima naše zemlje, te da je iznos koji dobiju do kraja misije, dovoljan za posao koji obavljaju.
DEDOVIĆ: Nadoknada vojnicima za učešće u misijama primjerena budžetu
Portal AnalitikaIzvor

Crna Gora je odlučila da i nakon 1. januara 2015. ostane u Avganistanu, a vojnici će za učešče u toj mirovnoj misiji dnevno dobijati po 100 eura. To znači da će za 20 pripadnika Vojske Crne Gore, koliko ih je trenutno u Avganistanu, iz budžeta biti mjesečno obezbijeđeno 60.000 eura.

-Smatram da je visina u iznosu od 100 eura dnevno za poslove i zadatke koje obavljaju sasvim pristojna. Podrška koja se realizuje od 1.januara je sasvim primjerena i u okviru je, prije svega, budžetskih mogućnosti zemlje, a i gledajući u odnosu na zemlje regiona, kazao je Dedović za Portal Analitika.

Visina primanja za pripadnike Vojske Crne Gore, koji se nalaze u misiji van Crne Gore, određena je novčanim pravilnicima i usvojena je u Skupštini Crne Gore. Naravno, naša zemlja izdvaja manje novca nego Hrvatska, čijih 600 vojnika učestvuje u mirovnim misijama.

-Nadoknada za pripadnike koji su angažovavni u ISAF misiji zavisi od više faktora, a na prvom mjestu je visina budžeta zemlje koja učestvuje u misiji, kao i od procenta koji se odvaja za poslove odbrane i bezbjednosti, dodaje Dedović.

Ovo je deseta smjena naših vojnika u misiji. Direktor “Alfa centra” kaže da je prilikom odlaska prvog kontigenta situacija bila drukčija, jer je bila manja podrška nego sada.

-Možemo se prisjetiti da nije bila ovakva atmosfera prilikom odlaska prvog kontigenta, ni u društvu, ali i parlamentu, pa i među pripadnicima Vojske. Bilo je potrebno uložiti dodatne napore za pojašnjenje zašto učestvujemo u mirovnoj misiji, ističe Dedović za Portal Analitika i dodaje da je već sa četvrtom misijom porastao broj zainteresovanih vojnika za učestvovanje u  misiji.

-Interesovanje je bilo veliko, pa je broj vojnika koji su aplicirali za odlazak bio i do četiri puta veći od traženog, kaže Dedović.

Pripadnici Vojske Crne Gore povrgnuti su dodatnim testovima, ispitivanjima i obukama, a sve u cilju da budu disciplinovani i da se na adekvatan način ponašaju u toku misije. Odlazak u okviru ISAF misije isključivo je njihov izbor.

-Oni idu jer su odabrali i sami aplicirali. Dakle, vojnike niko ne šalje već su oni svojevoljno odlučili da idu. Posao se obavlja kao svaki drugi svijetu, kazao je Dedović.

Prijedlog odluke o upućivanju vojnika u misiju “Resolute Support” utvrdio je Savjet za odbranu i bezbjednost krajem decembra prošle godine.

Predviđeno da se u misiju uputi do 20 pripadnika Vojske, uz mogućnost rotacije, što predstavlja smanjenje za 25 pripadnika u odnosu na broj koji je bio predviđen za angažovanje u misiji ISAF u Avganistanu.

A.S.

Portal Analitika