Svijet

Varufakis na "jamahi" došao na posao

"Slučajnom i radikalnom" ministru finansija Grčke sve više pripada i epitet "neformalni", što je potvrdio i načinom na koji je jutros došao na posao.
Varufakis na "jamahi" došao na posao
Ana Popović
Ana PopovićAutorka
Portal AnalitikaIzvor

Janis Varufakis, ključni čovjek u Vladi Aleksisa Ciprasa, izazvao je veliku pažnju kada je pred zgradu vlade stigao na svom motoru "jamaha", od 1300 kubika, prenose svjetske agencije.

“Ako je nekome trebao dokaz je je Grčka ušla u novu eru - evo ga”, rekla je tim povodom Helena Smit, dopisnica Gardijana koja prati situaciju u Grčkoj.

Kako je ocijenila, njegova pojava je daleko od svega što je politička Grčka vidjela i potvrđuje predviđanja da je Janis Varufakis najatraktivniji političar koga imaju.

Tako ga je, na primjer, prvog dana na poslu, pratila “armija” učenica koje su ga ushićeno slikale mobilnim telefonima.

A uz vijest da je grčka vlada pootpuštala savjetnike i na posao vratila 600 čistačica iz javnog sektora, išla je i fotografija na kojoj Varufakis opušteno, sa rancem na leđima, ćaska sa njima. Inače, cijena modela "jamaha XJR 1300" je oko 10.000 eura.

Varufakis je doktor ekonomije, britanski đak, bloger, gejmer i čovjek koji bi mogao da protrese temelje moderne Evrope. Sebe opisuje kao "libertarijanskog Marksistu", a mjere štednje Evropske unije finansijskim pandanom metodama mučenja CIA.

Varufakisa i Ciprasa danas očekuje sastanak sa šefom Eurogupe Jerunom Dajselblum o uslovima paketa pomoći.

Portal Analitika