Kultura

NIKŠIĆ:Večeras otvaranje rekonstruisanog KIC-a "18. septembar"

Nikšić je od danas bogatiji za značajan infrastrukturni projekat, pošto će rekonstruisano zdanje Kulturno-informativnog centra "18. septembar" večeras biti zvanično otvoreno koncertom Crnogorskog simfonijskog orkestra od 20 časova, uz direktan prenos na Prvom programu TVCG.
NIKŠIĆ:Večeras otvaranje rekonstruisanog KIC-a "18. septembar"
gordana borović
gordana borovićAutor
Portal AnalitikaIzvor

Kako ističu iz Opštine Nikšić, završetkom rekonstrukcije ovog objekta taj grad će konačno dobiti "savremeni prostor za prikazivanje multimedijalnih sadržaja iz oblasti pozorišta, filma i muzike". - Kapacitet ove dvorane, kao i tehnički uslovi kojima će raspolagati, omogućiće još intenzivniji kulturni zamah koji je Nikšiću više nego potreban, s obzirom na to da je u proteklih par godina - kako zbog nedostatka finansija, tako i zbog neposjedovanja adekvatnog prostora - kulturnih dešavanja bilo jako malo - navodi se u najavi ovog značajnog događaja.

Prema ranijim najavama iz Direkcije za javne radove, za rekonstrukciju nikšićkog KIC-a izdvojena dva miliona eura - nešto više od polovine iz državnog budžeta, a ostatak donacijama posredstvom Ministarstva vanjskih poslova.

3001niksickoAutor rješenja prema kojem je nekadašnja zgrada gradskog pozorišta pretvorena u Kulturno-informativni centar "18. septebar" je crnogorski arhitekta Branko Todorović. Prema njegovoj zamisli, centrali dio pripada multimedijalnoj sali sa 428 sjedišta. U objektu na četiri nivoa, ukupne površine 2.790 kvadratnih metara, glavni holovi namijenjeni su prijemno-informativnim i galerijskim aktivnostima, a bočni foajei za druženje, manje izložbe, prezentaciju repertoara, medijska predstavljanja... Takođe, poseban prostor odvojen je za kafe kluba, klub umjetnika, koktel salu, zatim baletsku salu za vježbanje i VIP konferencije.

Svakako je najznačajnija činjenica da će Nikšićko pozorište konačno dobiti adekvatne prostorije i, takoreći, matičnu scenu u okviru KIC-a. Obnovljen 1999, nakon tri i po decenije pauze, ovaj teatar je prošle godine obilježio 130 godina od osnivanja. Nikšićko pozorište danas je domaćin Međunarodnog festivala flumca i godišnje nagrade "Veljko Mandić" za doprinos pozorišnom stvaralaštvu koja se dodjeljuje na dan te ustanove, 16. februar.

Direktor Nikšićkog pozorišta Zoran Bulajić u izjavi za Pobjedu izrazio je zadovoljstvo novom salom u koja je nekad bila za filmske projekcije.

- Imaćemo savremenu scenu, urađenu po svjetskim teatarskim standardima, sa svim tehničkim mogućnostima i adekvatnim kancelarijskim prostorom. Završetkom tog objekta, pozorište dobija svoj dom, hram kulture, gdje ćemo moći da realizujemo zacrtane planove. Svjesni smo da su pred Nikšićkim pozorištem još veći izazovi. Vjerujemo da ćemo ih, na zadovoljstvo naše publike, uspješno rješavati i to na novoj profesionalnoj sceni. Opština, kao osnivač, ali i država i njene institucije svjesni značaja kulture, mogu računati da u Nikšićkom pozorištu imaju sigurnog i pouzdanog partnera na putu duhovnog bogatstva i kulturnog preporoda grada - istakao je Bulajić.

Foto: salonarhitekture.me, djr.gov.me

Portal Analitika