Svijet

Hag: Popović i Beara krivi za genocid u Srebrenici

Bivši oficiri Vojske Republike Srpske Vujadin Popović i Ljubiša Beara proglašeni su krivim za genocid u Srebrenici.
Hag: Popović i Beara krivi za genocid u Srebrenici
gordana borović
gordana borovićAutor
Portal AnalitikaIzvor

 

Žalbeno vijeće Međunarodnog krivičnog suda za bivšu Jugoslaviju danas je počelo sa izricanjem konačnih presuda Vujadinu Popoviću, Ljubiši Beari, Dragi Nikoliću, Radivoju Miletiću i Vinku Pandureviću, oficirima Vojske Republike Srpske optuženim za genocid i druge zločine u Srebrenici i Žepi, počinjene u julu 1995. godine.

Predsjedavajući Žalbenog vijeća Patrick Robinson potvrdio je kako Vijeće smatra da se da su Popović i Beara krivi za udruživanje radi vršenja genocida u Srebrenici.

Žalbeno vijeće je uvažilo žalbe Beare, Popovića i Nikolića, na prvostepenu presudu kojom su bili proglašeni krivima za ubistva šestorice bosanskih muslimana iz Srebrenice ubijenih kod Trnova, a koje su ubili pripadnici jedinice "Škorpioni".

Majke Srebrenice

Žalbeno vijeće navelo je da nije uvjerenja da postoji veza između pomenute jedinice i nekog člana udruženog zločinačkog poduhvata za ubistva kod Trnova.

Ukinuta je i osuđujuću presuda Miletiću za progon i prisilno premještanje, u vezi s muškarcima, bosanskim muslimanima, koji su prešli Drinu.

"Majke Srebrenice, koje prate suđenje, kažu kako ne mogu nikad biti u potpunosti zadovoljne, ali bitno je da se donese osuđujuća presuda, da se da pečat za povijest i opomena za budućnost da se dogodio strašan zločin - genocid", javila je Al Jazeerina reporterka Katarina Drlja.

Iako je Žalbeno vijeće do sada ukinulo nekoliko prvostupanjskih presuda, Majke Srebrenice kažu kako ih to za sada ne zabrinjava jer je većina žalbenih argumenata optužene petorice ipak odbačena. I žele barem da kazne ostanu iste kakve su proglašene na prvostupanjskoj razini, javlja Drlja.

Prvostepenom presudom donešenom 2010. godine Tribunal u Hagu je potpukovnike VRS Vujadina Popovića i Ljubišu Bearu nepravosnažno osudio na doživotni zatvor.

Progašeni su krivim za genocid nad blizu 7.000 srebreničkih muslimana nakon što je Vojska RS-a 11. jula 1995. godine zauzela enklavu u istočnoj Bosni.

Popović (56) je tada bio načelnik za sigurnost Drinskog korpusa VRS, a Beara (75) je istu dužnost obavljao u Glavnom štabu vojske RS-a.

Istom prvostepenom presudom Haški tribunal je osudio i Dragu Nikolića, oficira za sigurnost Zvorničke brigade VRS-a, na 35 godina zatvora zbog pomaganja i podržavanja genocida u Srebenici. Komandantu Zvorničke brigade VRS-a Vinku Pandureviću izrečena je zatvorska kazna od 13 godina, dok je Radivoj Miletić osuđen na 19 godina zatvora.

Isto tako, tadašnjem komandantu specijalne policijske jedinice Ljubomiru Borovčaninu Tribunal u Hagu je izrekao kaznu od 17 godina, a Milanu Gveri, pomoćniku tadašnjeg komadanta VRS-a i haškog optuženika Ratka Mladića, bila je izrečena kazna od pet godina zatvora. Gvero je umro na privremenoj slobodi u Srbiji.

Praćenje presude

Kada Hotić iz Udruženja majki enklava Srebrenice i Žepe potvrdila je ranije za agenciju Anadolija kako su članovi udruženja u Hagu, gdje prate izricanje konačne presude.

"Očekujemo da će im Haški tribunal povećati kaznu ili, u najgorem slučaju, da im neće smanjivati kazne koje su izrečene prvostepenom presudom. Ako bi im smanjili kazne, to bi bila prava katastrofa, jer su ovi ljudi optuženi za genocid", istakla je Hotić.

Dodala je kako Haški tribunal u izricanju konačne presude oficire vojske RS-a mora osuditi najstrožijom kaznom, odnosno kaznom za genocid u Srebrenici.

"Očekujemo da ih Tribunal u konačnoj presudi osudi za genocid. Sve ispod toga bi bila uvreda za žrtve genocida", istakla je Hotić.

(Al Jazeera)

Portal Analitika