Abiznis

Nastavak koordinacije sa opštinama na temu zaduženosti

Ministar finansija i ministar unutrašnjih poslova u Vladi Crne Gore, dr Radoje Žugić i mr Raško Konjević održali su juče sastanak sa predsjednicima lokalnih samouprava i Zajednice opština, u cilju definisanja narednih koraka u saniranju dugova lokalnih samouprava koje se prvenstveno ogledaju u visokom nivou zaduženosti i neizmirenih obaveza prema državi, bankama i dobavljačima.
Nastavak koordinacije sa opštinama na temu zaduženosti
Portal AnalitikaIzvor

Još jednom je naglašeno da lokalna samouprava predstavlja važan segment javne potrošnje i bitan činilac ukupne makroekonopmske stabilnosti, te da je potrebna intenzivnija saradnja između svih partnera u kreiranju stabilnog i održivog sistema finansija u opštinama.

U fokusu današnjeg razgovora bila su pitanja koja se odnose na mogućnost reprograma duga lokalnih samouprava, i u tom pravcu zaključeno je da će Ministarstvo finansija u saradnji sa Zajednicom opština definisati period za koji se može zaključiti ugovor o reprogramu, kao i dinamika plaćanja reprogramiranih i tekućih obaveza.

Takođe, u dijelu koji se odnosi na opštine sa limitiranom mogućnošću valorizacije raspoloživih resursa u kratkom roku, koji se u najvećoj mjeri odnosi na imovinu, predloženo je da se istim pruži podrška u pravcu produženja roka za izmirivanje svojih obaveza. U tom kontekstu, za potrebe podsticanja razvoja najugroženijih opština, Vlada je otpočela pregovore sa komercijalnim bankama kako bi se pomenutim samoupravama omogućili povoljniji uslovi kreditiranja i  time obezbijedili njihovo nesmetano funkcionisanje.

Sagovornici su postigli saglasnost i o potrebi izrade plana za svaku opštinu kojim bi bilo tretirano pitanje tehnoloških viškova, koji bi takođe obuhvatio izvore finansiranje za rješavanje navedenog problema.

Ministar finansija dr Radoje Žugić još jednom je podvukao spremnost Vlade da izađe u susret svim opštinama koje iskažu odlučnost u rješavanju naraslih finansijskih opterećenja, ali da se, shodno Zaključcima Vlade, neće tolerisati akumulacija novih dugova, niti neracionalno i neodgovorno trošenje budžetskih sredstava.

Ministar Raško Konjević je ukazao na utvrđene mjere za sprovođenje reorganizacije javnog sektora u djelu koji se tiče jedinica lokalnih samouprava usmjerene na povećanje efikasnosti rada i racionalizaciju troškova poslovanja, uz akcenat na optimizaciju broja zaposlenih u lokalnim samoupravama i uvođenje većeg stepena pravednosti u sistem zarada. Akcenat je stavljen i na potrebu jačanja transparentnosti i efikasnosti administrativnog postupanja. 

Predstavnici lokalnih samouprava su prezentovali probleme sa kojima se suočavaju i ukazali na posebno osjetljiva pitanja u čijim rješavanjima im je potrebna ekspertska pomoć, ali  i podrška Vlade. Imajući u vidu zajedničku zainteresovanost u rješavanju navedenih problema, dogovoreno je inteziviranje komunikacije na ovu temu u narednom periodu. 

Portal Analitika