Politika

Danas saslušanja zbog Sutorine

Ministri vanjskih i unutrašnjih poslova Igor Lukšić i Raško Konjević biće saslušani danas na sjednici Odbora za međunarodne odnose i iseljenike, povodom spora sa Bosnom i Hercegovinom (BiH) o razgraničenju na području Sutorine.
Danas saslušanja zbog Sutorine
Portal AnalitikaIzvor

Odluku o saslušanju donijeli su ranije jednoglasno članovi Odbora, na inicijativu poslanika Pozitivne Crne Gore Darka Pajovića. On je ranije kazao da Skupština preko nadležnog radnog tijela treba da se upozna sa svim što se dešavalo i što se sada dešava u vezi spora oko Sutorine.

“Crnogorska vlast mora ozbiljnije da se odnosi prema teritorijalnim pretenzijama koje se ispoljavaju. Ni pedalj teritorije Crne Gore ne smije biti prepušten bilo kome”, rekao je Pajović.

Crna Gora i BiH završile su razgraničenje u maju prošle godine u Sarajevu, usaglasile i parafirale dokumenta u vezi s granicom. Dvije vlade su u junu, odnosno u novembru, utvrdile predlog ugovora o državnoj granici, po kojem Sutorina, primorska prevlaka kod Herceg Novog, ostaje u sastavu Crne Gore.

Nedavno je Rezolucijom o Sutorini, podnijetom na izjašnjavanje parlamentu BiH, traženo da Sutorina bude u sastavu BiH i da se međudržavni ugovor odbaci kao štetan.

Predstavnički dom je zadužio Ustavotvornu skupštinu da do 27. februara održi javnu raspravu o Sutorini, nakon čega će poslanici utvrditi konačan stav o predloženoj rezoluciji.

Predsjednik Crne Gore Filip Vujanović, zbog otvaranja tog pitanja, odgodio je imenovanje ambasadora u Sarajevo. Zvaničnici Crne Gore su saopštili ranije da je pitanje Sutorine završeno i da očekuju skoro potpisivanje ugovora o državnoj granici. (Mina)

Portal Analitika