Politika

ĆURAK: Očekujem brz zaborav "pitanja Sutorine"

Nadati se da ova provala nevažnog pitanja u stvarno političko polje neće uzdrmati odnose između dvije susjedne države koje, pored svih veza, povezuje i prostorna malenost. Odgovorne elite znaju da se, u zemljama suženog političko geografskog manevra kao što su Crna Gora i Bosna i Hercegovina, pitanje teritorije ne otvara bez velikog razloga. A tog razloga nema“, rekao je za Pobjedu dr Nerzuk Ćurak, profesor Fakulteta političkih nauka u Sarajevu.
ĆURAK: Očekujem brz zaborav "pitanja Sutorine"
Portal AnalitikaIzvor

„Zato se nadam, da upotrijebim tu nemaštovitu mantru, kako će razum prevladati, pa da će i diplomatsko-taktičke igre oko ambasadora biti prevladane na opću korist svih naših ljudi. Zbog svega očekujem brz zaborav „sutorinskog pitanja.“, istakao je on.

Ćurak smatra da otvaranje nepostojećeg „pitanja Sutorina“ od strane nekih intelektualnih i kvaziintelektualnih krugova u Bosni i Hercegovini je, sa stanovišta dubinskog razumijevanja političkog, "promašena debata čije uobličenje u Inicijativu upućenu bh parlamentu jeste razigralo srca onih koji misle da mogu profitirati na otvaranju graničnog pitanja". 

„To bi trebalo da, zbog patriotskog naboja, uspješno supstituira bavljenje najvažnijim pitanjima teške egzistencijalne agonije. Inicijativa je realno ostvariva onoliko koliko je realno ostvariv povijesni nestanak Bosne i Hercegovine. Ja se nadam brzom zaboravu sutorinskog pitanja“, istakao je Ćurak.

On je istakao da ne misli da su u ovoj fazi po ovom pitanju moguće suštinske podjele na bh političkoj sceni, jer dominirajuće nacionalističke politike, svaka iz svojih razloga, glume konsenzualnost državnog razloga. 

Portal Analitika