Abiznis

U prošloj godini zabilježen umjereniji rast

Crnu Goru je prošle godine karakterisao umjereniji ekonomski rast od dva odsto što je, kako je objašnjeno iz Ministarstva finansija, posljedica nekoliko važnih faktora, prvenstveno odlaganja investicionih projekata.
U prošloj godini zabilježen umjereniji rast
Kristina Ćetković
Kristina ĆetkovićAutorka
Portal AnalitikaIzvor

Generalna direktorica Direktorata za ekonomsku politiku i razvoj u Ministarstvu finansija, Iva Vuković, navela je da je jedan od razloga nižeg rasta od projektovanog i loše vrijeme u julu što je uticalo i na lošija ostvarenja u sektoru turizma i poljoprivrede.

„Još jedan razlog je i negativna proizvodnja električne energije koja je uticala na nižu stopa rasta od 1,1 odsto na godišnjem nivou“, rekla je Vuković nakon sjednice Vlade na kojoj je usvojena Jesenja analiza makroekonomskih kretanja i strukturnih reformi za prošlu godinu.

U Analizi je navedeno da će održavanje proizvodnje u Kombinatu aluminijuma (KAP), sa rastom cijene aluminijuma i padom vrijednosti eura (rast cijene aluminijuma u eurima je iznosio skoro 24 odsto), ublažiti pad aktivnosti u prerađivačkoj industriji.

Rast u prošloj godini projektovan je na dva odsto, a zabilježen je u sektoru turizma, trgovine, poslovanja sa nekretninama, građevinarstva, a bolja je bila i naplata poreza.

„Prema preliminarnim rezultatima Ministarstva finansija, naplata budžetskih prihoda u prošloj godini bila je veća 8,7 odsto u odnosu na 2013. Tekući deficit budžeta je 1,1 odsto procijenjenog BDP-a, dok je bilo i 65 miliona izdataka vezanih za otplatu obaveza iz prethodnog perioda pa je deficit dostigao iznos od 2,9 odsto“, navela je Vuković.

Za naredni srednjoročni period projektovane su, kako je dodala, dinamičnije stope ekonomskog rasta u narednom periodu, posebno imajući u vidu realizaciju najavljenih investicionih projekata.

Fokus fiskalne politike u ovoj godini biće, kako je saopštila, smanjenje nivoa javnog duga uz stvaranje uslova za realizaciju prioritetne dionice atoputa, a za dinamičniji rast neophodno je i jačanje konkurentnosti i sprovođenje strukuturnih reformi u svim oblastima.

Izvor: MINA; foto: bankar.me

Portal Analitika