Društvo

Normativne reforme bezbjednosno obavještajnog sektora pozitivne

Savjet za odbranu i bezbjednost je danas razmotrio stanje u bezbjednosno obavještajnom sektoru u svijetlu evroatlantskih prioriteta i ocijenio pozitivnim normativne reforme bezbjednosno obavještajnog sektora i njihovu implementaciju u funkciji evroatlantskih integracija i ukazao na nužnost dalje posvećenosti tog sektora ovom strateškom prioritetu Crne Gore.
Normativne reforme bezbjednosno obavještajnog sektora pozitivne
Kristina Ćetković
Kristina ĆetkovićAutorka
Portal AnalitikaIzvor

„Savjet je razmotrio i prihvatio Izvještaj sa prve i druge sjednice Vijeća za nacionalnu bezbjednost od 23. septembra 2014. godine i 12. novembra 2014. godine. Savjet je razmotrio i prihvatio Izvještaj o učešču pripadnika Vojske Crne Gore u vježbama u inostranstvu u 2014. godini i podržao aktivan nastavak učešća Vojske Crne Gore na vojnim vježbama radi implementacije Partnerskih ciljeva i unapređenja interoperabilnosti Vojske Crne Gore“, stoji u saopštenju dostavljenom Portalu Analitika.

Savjet je razmotrio i druga pitanja iz svoje nadležnosti.

Sjednicom je predsjedavao predsjednik Crne Gore Filip Vujanović, a prisustvovali su članovi Savjeta predsjednik Skupštine Crne Gore Ranko Krivokapić i predsjednik Vlade Crne Gore Milo Đukanović.

Sjednici Savjeta su po pozivu prisustvovali potpredsjednik Vlade Duško Marković, potpredsjednik Vlade dr Igor Lukšić, ministarka odbrane prof. dr Milica Pejanović – Đurišić i ministar unutrašnjih poslova mr Raško Konjević.

Ova sjednica bila je zakazana za 25. decembar prošle godine ali je odgođena zbog službenih obaveza premijera Mila Đukanovića.

Podsjećamo, današnju sjednicu je zakazao crnogorski predsjednik Filip Vujanović, na zahtjev predsjednika Skupštine Ranka Krivokapića.

Krivokapić je od Vujanovića tražio da sazove sjednicu Savjeta nakon što je Vučinić, poslije razgovora sa Đukanovićem, saopštio da se povlači sa te funkcije.

Vujanović je prvo odbio taj zahtjev, navodeći da nema ničeg što bi u ovom trenutku opravdalo sazivanje Savjeta i da bi uskoro trebalo da se održi sjednica na kojoj bi Vijeće za nacionanu bezbjednost izvijestilo Savjet o pitanjima iz svog djelokruga.

Takav stav Vujanovića podržao je i Đukanović, koji je kazao da je Vučinićeva ostavka u nadležnosti Vlade, a ne Savjeta.

Krivokapić se kasnije pozvao na Poslovnik o radu Savjeta, koji obavezuje predsjednika da sazove sjednicu na zahtjev bilo kojeg člana tog tijela, poslije čega je Vujanović zakazao sjednicu.

Boro Vučinić podnio je 9. decembra 2014. ostavku na mjesto direktora Agencije za nacionalnu bezbjednost ANB.

Foto: rtcg.me

 

Portal Analitika