Društvo

VOJVODIĆ: Javni servis na kraju godine neće biti u minusu

Javni servis, na kraju 2015. godine, neće biti u minusu, poručio je generalni direktor Rade Vojvodić, na današnjoj sjednici Savjeta RTCG. Savjet je usvojio finansijski plan za ovu godinu.
VOJVODIĆ: Javni servis na kraju godine neće biti u minusu
Kristina Ćetković
Kristina ĆetkovićAutorka
Portal AnalitikaIzvor

Na sjednici je naglašeno da su prihodi za ovu godinu planirani u 19 odsto većem iznosu nego za prošlu i iznosiće oko 14,8 miliona eura.

Većim prihodima je najviše doprinijelo povećanje javnih prihoda, a u 2015. planirano je i veće učešće komercijalnih prihoda.

"U strukturi prihoda dominantno učešće imaju javni prihodi koji iznose 87 odsto, dok komercijalni prihodi imaju učešće od oko 11 odsto", saopštila je zamjenica generalnog direktora za finansije, Vanja Šćekić.

Ona je istakla da, ako to uporedimo sa drugim Javnim servisima zemalja članica Evropske radio difuzne unije (EBU), RTCG trenutno ima veće učešće komercijalnih prihoda. Šćekić je istakla da su planirani troškovi na istom nivou, iako je zabilježen rast u svim kategorijama.

Od programskih sadržaja za 2015. godinu, ističu se sportski - evropska fudbalska takmičenja LŠ i LE, SP za rukometašice, SP za vaterpolu, teniski turniri...

Biće novih ulaganja i u naučno-obrazovni i ekonomski program, ove godine se obilježava jubilej Radija - 50 godina, emisija na albanskom jeziku, u koprodukciji snimaće se televizijska serija "Božićni ustanak"... Predviđeno je i unaprjeđene dječijeg programskog segmenta, snimanjem dječijeg serijala "Čarobna kutija".

Takođe, sopstvena produkcija će se povećati produženjem trajanja Jutarnjeg programa za još sat vremena, kao i novim sadržajim Hronike Glavnog grada, o čemu je već bilo razgovora sa predstavnicima Opštine.

"Finansijskim planom za 2015. predviđeno je obezbjeđivanje pretpostavki za njegovo nesmetano realizovanje, sredstva za modernizaciju Javnog servisa, koja će doprinijeti većoj kreativnosti programskih sadržaja kroz nove izraze i formate, kao i boljem kvalitetu programa", saopštila je Šćekić.

Kazala je da je RTCG formirala tim koji priprema tehničku dokumentaciju za uvođenje digitalnog sistema i istakla da je prioritet da se obezbjedi finansiranje digitalizacije proizvodnih kapaciteta Javnog servisa.

Balansirani su prihodi i rashodi. Predlogom o izmjenama i dopuna Zakona o finansiranju elektronskih medija, koji je u skupštinkoj proceduri, predviđeno je da obračun javnih prihoda RTCG bude BDP, da bude predivđena stopa od 0,3 odsto.

"Nijesmo zadovoljni procentom Budžeta koji dobijamo, ali uspijevamo da odradimo posao koliko god možemo. Tu su plus i režije", ponovio je generalni direktor Rade Vojvodić.

On je kazao da su smanjena putovanja ekipa, samim tim i troškovi, budžet predviđen za sportski program je smanjen sa 1,2 miliona na 700.000 eura.

"Naredne godine je Olimpijada, pa nijesmo mogli da idemo ispod toga, a kao nacionalni Javni servis, moramo i pratiti sportska takmičanja na kojima učestvuje naša reprezentacija", rekao je Vojvodić.

On je kazao da je zgrada Javnog servisa neuslovna i da njeno održavanje iziskuje previše troškova.

"U dogovoru sa državom treba napraviti novu zgradu, potrebnu za digitalitaciju", poručio je on.

Vojvodić je kazao da će Javni servis redovno plaćati poreze i doprinose državi i da će se sve obaveze izmiriti na vrijeme.

Saopštio je i da su obaveze Javnog servisa dodatno povećane nakon što je morao da se oslobodi radnika na određeno, pa je povećanje broja stalno zaposlenih, ujedno, povećalo bruto troškove, odnosno stavku zarada.

"Ipak, plate smo doveli na određeni nivo i ne mogu se mijenjati", poručio je Vojvodić. Naglasio je da RTCG u ovom momentu nema nijednog spornog pitanja što se tiče poslovanja.

Finansijskim planom je predviđeno da RTCG u 2015. realizuje investiociona ulaganja, koja se uglavnom odnose na infrastrukturnu opremu.

Član Savjeta Goran Đurović je predložio da se usvajanja Finansijkog plana odloži za sljedeću sjednicu, kako bi se utvrdilo da li su troškovi programskih sadržaja opravdani. On je naveo da je za sportske sadržaje planirano 700.000 eura, dok se ne vidi koliko će biti izvojeno za dječije.

Takođe, kazao je da u predloženom planu nema riječi o Parlamentarnom kanalu.

Odobreno kreditno zaduženje: Članovi Savjeta RTCG odobrili su kreditno zaduživanje u iznosu od 320 hiljada eura, od kojeg će se finansirati nabavka sedam novih kamera i protiv požarni sistem.

Najproblematičnija stavka, kada je u pitanju kredit, bila je nabavka dva vozila za koja je predviđeno 60 hiljada eura. Milan Radović iz Građanske alijanse je predložio da se taj iznos smanji za 10 hiljada, ali na kraju se došlo do rješenja. Generalni direktor je poručio da mu ne treba novi automobil i predložio da se 30 hiljada uloži u nabavku dodatne dvije kamere, pa će se nabaviti 7, a ne 5 kako je prvobitno planirano.

Njegov predlog su prihvatili ostali članovi Savjeta, tako da je odluka o kreditu podržana bez veće rasprave.

Regionalna saradnja: Vojvodić je na današnjoj sjednici saopštio da su u toku razgovori sa ostalim Javnim servisima iz regiona.  Kako je kazao, u planu je izmjena sadržaja Trećeg Dnevnika TVCG, koji se emituje u 22 sata. Umjesto dosadašnjeg oblika te emisije, emitovaće se prilozi regionalnih Javnih servisa.

Takođe, naglašeno je da će kadrovi RTCG će ići na neophodnu obuku, kako bi spremno dočekali proces digitalizacije.

Izvor i foto: rtcg.me

Portal Analitika