Kužina

Recept: Američke palačinke

Tradicionalno i dobro poznato jelo u Americi, najčešće za doručak, svakako su američke palačinke. Njihova glavna karakteristika, za razliku od naših domaćih evropskih palačinki je da im se dodaju sredstva za podizanje, odnosno prašak za pecivo, one su vidljivo deblje, ali i vidljivo manje od naših, promjera svega 7,5-8 cm. Poslužuju se najčešće uz javorov sirup, svježe voće ili maslac od kikirikija.
Recept: Američke palačinke
Portal AnalitikaIzvor

Potrebno je:

200 g mekog brašna

1 kašičica praška za pecivo

2 jaja

300 ml mlijeka

1 kašičica maslaca

2 kašičice meda

malo soli

svježe borovnice

suncokretovo ulje

Za posluživanje: svježe voće po želji (borovnice, jagode) Javorov sirup, sladoled od vaniile i nasjeckan pistaći za dekoraciju

Postupak:

Pomiješajte suve sastojke, brašno, malo soli i prašak za pecivo. Jaja odvojite, pa žumance dobro istucite s mlijekom, medom i kašičicom maslaca, dodajte suve sastojke i sve dobro mutilicom izmješajte.

U zasebnoj zdjeli umutite bjelance, pa ih pomiješajte sa smjesom gdje ste stavili brašno i žumance.

U tiganju za palačinke zagrijte dvije kašičice suncokretovog ulja ili koristite maslac. Na zagrijanom tiganju izlijte tijesto da u isto vrijeme dobijete dvije ili tri palačinke veličine otprilike 7,5-8 cm, po želji dodajte im svježe borovnice.

Pecite oko tri minute na srednje jakoj vatri dok se na površini ne pojave mali mjehurići ili do zlatno žute boje, a zatim okrenite palačinke i pecite još 2-3 minuta.

Palačinke slažite na topao tanjir jednu iznad druge, prekrijte ih kuhinjskim papirom kako bi održale toplinu. Poslužite ih uz javorov sirup, ostatak borovnica ili voće po vašoj želji ili uz sladoled od vanilije dekoriran sjeckanim pistacijem.

Izvor:recepti.hr 

Portal Analitika