Društvo

NUMANOVIĆ: Različitost kultura snaga našeg društva

Različitost kultura osnova je zajedničke snage crnogorskog društva i baština je koju treba prihvatiti, poštovati i očuvati, poručio je ministar za ljudska i manjinska prava, Suad Numanović.
NUMANOVIĆ: Različitost kultura snaga našeg društva
Ana Popović
Ana PopovićAutorka
Portal AnalitikaIzvor

Ministarstvo je danas u Gimnaziji “25. maj” u Tuzima organizovalo tematski čas đacima drugog i trećeg razreda povodom 29. januara, Dana interkulturalnosti.

“Interkulturalnost i tradicionalne različitosti koje proizilaze iz različitih jezika, porijekla, materijalnih i duhovnih kultura, vjeroispovjesti, običaja, istorije i tradicije građana predstavljaju društvene vrijednosti koje treba njegovati i unapređivati. Multietničnost i interkulturalnost, kao veoma bitne karakteristike i našeg životnog prostora, mogu se razvijati i unapređivati samo ako se unutrašnje integracije ostvaruju uz poštovanje i očuvanje posebnosti, razlika i vrijednosti svih koji žive na našem prostoru”, kazao je Numanović.

On je đacima govorio o tome da multikulturalizam opisuje društvo u kojem kulture žive jedne pored drugih, bez mnogo interakcije, dok interkulturalizam izražava vjerovanje da se, putem kontakata i iskustava, ljudi različitih kultura obogaćuju i razvijaju.

“Različitost kultura osnova je naših zajedničkih snaga lokalne zajednica ili našeg društva u cjelini i naša je zajednička baština koju treba prihvatiti, poštovati i očuvati. Poštovanje ljudskih prava i suzbijanje svakog oblika diskriminacije, posebno kroz obrazovni sistem gdje su posljedice diskriminatornog djelovanja najdalekosežnije i najrazornije po demokratske tokove društva, zahtijeva prepoznavanje i suočavanje sa ovim barijerama, sprovođenjem multikulturalnosti, odnosno, interkulturalnosti, promocijom kulture, istorije, jezika i drugih obilježja pripadnika manjinskih naroda”, poručio je ministar.

On je naveo da su multikulturna društva složena i postojeću raznolikost unutar njih moguće je očuvati jedino zajedničkim snagama, putem uzajamnog razumijevanja i poštovanja.

Ministar je podsjetio da je Crna Gora ostvarila vidan napredak u razvoju i izgradnji stabilnog zakonodavnog i institucionalnog sistema za ostvarivanje, zaštitu i unapređenje ljudskih prava i sloboda, i poštovanje i zaštita prava manjina i drugih manjinskih nacionalnih zajednica, kako u zakonodavnom okviru tako i u praksi, i da je ocijenjena kao lider u regionu.

“Kao rezultat i potvrda ostvarenog napretka u uspostavljanja vladavine prava, Crna Gora je 29. juna 2012. otpočela pregovarački proces za punopravno članstvo u EU. A, kultura je oduvijek bila važan dio u procesu evropskih integracija”, rekao je Numanović.

Portal Analitika