Društvo

Marko Petrić i Vladimir Pejović na Studentskoj ljetnjoj školi CERN 2015

Student treće godine Prirodno-matematičkog fakulteta Marko Petrić i Vladimir Pejović, student treće godine Elektrotehničkog fakulteta predstavljaće našu zemlju na Studentskoj ljetnjoj školi u CERN-u.
Marko Petrić i Vladimir Pejović na Studentskoj ljetnjoj školi CERN 2015
Portal AnalitikaIzvor

Odluku o izboru studenata donio je ekspertski tim Ministarstva nauke, a po konkursu raspisanom 14.januara ove godine, na kojem se prijavilo sedam kandidata.

-Nakon razmatranja svih pristiglih prijava, ekspertski tim donio je odluku da za oblast fizike za učešće na programu CERN-a „Studentska ljetnja škola CERN 2015“ predloži Marka Petrića, studenta treće godine Prirodnomatematičkog fakulteta Univerziteta Crne Gore u Podgorici,  studijski program fizika sa prosječnom ocjenom 10, saopšteno je iz Ministarstva nauke.

Marko je 2014. godine proglašen najboljim studentom PMF-a, Univerziteta Crne Gore, i dobitnik je studentske nagrade Glavnog grada – Podgorice za 2014. godinu. Učestvovao je na 42 i 43. Međunarodnoj olimpijadi iz fizike u Estoniji i Tajlandu, 2011. i 2012. godine.

Osvojio je prvo mjesto na takmičenjima iz fizike 2009. i 2011. godine, a drugo mjesto 2010. i 2012. godine. Bio je koordinator VI Ljetnje škole nauke u avgustu 2013. godine na Ivanovim koritima i koordinator V festivala nauke ,,Noć istraživača” 2013. godine. Takođe, u martu 2014. godine bio je asistent na VI Zimskoj školi nauke na Ivanovim koritima.

Za oblast inžinjerskih nauka-ICT izabran je Vladimir Pejović.

Pejovič je student treće godine Elektrotehničkog fakulteta Univerziteta Crne Gore u Podgorici – studijski program elektrotehnika, telekomunikacije i računari (prosječna ocjena – 9.75).

Pobjednik je na Državnom takmičenju iz fizike 2012. za učenike srednjih škola (multidisciplinarnim pristupom u istraživačkom radu) i osvojio je pohvalu na 43. Međunarodnoj fizičkoj olimpijadi, u Estoniji 2012. godine. Bio je polaznik V Ljetnje škole nauke 2012. na Ivanovim Koritima, koordinator VI Ljetnje škole nauke 2013. na Ivanovim koritima i koordinator petog festivala nauke ,,Noć istraživača” 2013.

Dobitnik je godišnje nagrade Ministarstva nauke za naučna dostignuća u 2013. godini, u kategoriji: najuspješnijeg mladog istraživača – talenta do 20 godina života.

Studentska ljetnja škola CERN-a održava se svake godine u trajanju od 8-13 nedjelja tokom jula i avgusta i obuhvata teoretsku obuku, učešće na radionicama, seminarima, izložbama kao i eksperimentalni rad. 

 

Portal Analitika