Društvo

U OŠ "Lovćenski partizanski odred" obilježen Dan žrtava holokausta

Međunarodni dan žrtava holokausta obilježen je dvodnevnim prigodnim predavanjima za učenike starijih razredau Osnovnoj školi "Lovćenski partizanski odred“, na temu stradanja u nacističkim koncetracionim logorima, tokom Drugog svjetskog rata.
U OŠ "Lovćenski partizanski odred" obilježen Dan žrtava holokausta
Portal AnalitikaIzvor

U sklopu aktivnosti danas je na maloj sceni Škole prikazan film "Dječak u prugastoj pidžami“, Marka Hermana.

Inače, učenici ove, kao i drugih cetinjskih škola, učestvovali su u Festivalu tolerancije, odnosno Edukacijskom jutru, koji je u decembru prošle godine na Cetinju organizovalo Ministarstvo kulture, u saradnji sa svjetski poznatim holivudskim producentom, dvostrukim oskarovcem, Brankom Lustigom. Ta manifestacija organizuje se već osam godina, a posvećena je holokaustu, promovisanju tolerancije i prihvatanju različitosti.

Taj program do sada je pratilo više od 11.000 mladih ljudi iz oko 300 škola u našem okruženju. I tada je prikazan film „Dječak u prugastoj pudžami“,  a predśednik Festivala Branko Lustig je, kroz vlastita iskustva iz nacističkih logora, učenicima približio tragediju holokausta.

Prema riječima direktorice Škole Sandre Sjekoloća, djeca su sa interesovanjem prihvatila obilježavanje Dana žrtava hoplokausta, bez obzira što se radi o događajima koji su se zbili prije gotovo jednog vijeka i skazali interesovanje da bude još projekcija sa sličnom tematikom.

Portal Analitika