Zanimljivosti

Microsoft ne vjeruje u "sudnji dan", ali Gejts vjeruje

Šef razvojnog odjeljenja Microsofta Erik Horvic, za razliku od nekih istaknutih kolega, smatra da bi sistemi vještačke inteligencije mogli da dostignu neki nivo samosvijesti, ali da to neće ugroziti čovječanstvo, već da će mu samo ići u korist. Za razliku od njega, Bil Gejts ipak ima određene strahove.
Microsoft ne vjeruje u "sudnji dan", ali Gejts vjeruje
Kristina Ćetković
Kristina ĆetkovićAutorka
Portal AnalitikaIzvor

Bojazan da bi predviđanja iz brojnih djela naučne-fantastike mogla da se ostvare i da bi mašine kao u serijalu "Terminator" mogle da osvoje svijet, posljednjih mjeseci izrazili su milijarder i vizionar Ilon Mask, čuveni fizičar Stiven Hoking i legendarni izumitelj ser Klajv Sinkler.

"Kada počnete da pravite mašine koje mogu da se mjere ili čak nadjačaju ljude na polju inteligencije, biće veoma teško da preživimo. To je prosto neizbježno", rekao je Sinkler za BBC.

Ipak, Horvic kaže da se ne slaže sa takvim ocjenama.

"Postoji zabrinutost da ćemo u nekom dužem roku izgubiti kontrolu nad određenim tipovima inteligencije. Čvrsto vjerujem da se to neće dogoditi. Mislim da će čovjek biti veoma proaktivan u daljem razvoju AI sistema i da ćemo na kraju imati velike koristi od razvitka inteligencije kod mašina u svim sferama života - od nauke, preko obrazovanja i ekonomije, do svakodnevnog života", kaže Horvic.

On je otkrio da se trenutno više od četvrtine svih resursa u razvojnim centrima Microsofta posvećuje samo razvoju i unaprjeđenju vještačkih inteligencija.

Horvic predvodi tim od više od 1.000 stručnjaka, čiji je rad zaslužan i za razvoj poznate virtuelne asistentkinje Kortane, koja bi mnogo zapaženiju ulogu trebalo da dobije po izlasku Windowsa 10.

"Sljedeća velika borba među IT velikanima biće baš na polju vještačke inteligencije. Ideja da postoje sistemi koji mogu da razmišljaju, slušaju, prikupljaju podatke iz hiljada korisničkih iskustava i da mi možemo sve to da obradimo i unaprijedimo svoje servise, sada je na čelu svega. Imamo Kortanu, Siri i Google Now koji su otvorili novu arenu, a takvo takmičenje će samo ubrzati razvoj i investicije i dodatno staviti cijelu stvar u žižu", rekao je Horvic.

Za razliku od njega, osnivač Microsofta Bil Gejts je u novom AMA (ask me anything) na Redditu rekao da je "zabrinut".

"Ja sam u ekipi onih koji su zabrinuti zbog razvoja super-inteligencija. Mašine će prvi obavljati mnogo posla umjesto nas i neće biti super-inteligentne. To bi trebalo da bude pozitivno, ako budemo rukovodili kako treba. Ali, nekoliko decenija kasnije, inteligencija mašina jačati i to će biti nešto o čemu moramo da vodimo računa. Tu sam na Maskovoj strani i uopšte mi nije jasno zašto neki nisu zabrinuti", naveo je Gejts.

Izvor i foto: b92.net

Portal Analitika