Društvo

General Gante pohvalio dosadašnje angažovanje pripadnika VCG

Drugog dana posjete pripadnicima crnogorskog kontingenta u misiji "Resolute Support", delegacija Ministarstva odbrane na čelu sa načelnikom Generalštaba Vojske Crne Gore admiralom Samardžićem sastala se sa komandantom TAACN( Train Advise and Assist Command North) brigadnim generalom Harold Ganteom.
General Gante pohvalio dosadašnje angažovanje pripadnika VCG
Ana Popović
Ana PopovićAutorka
Portal AnalitikaIzvor

Na sastanku  je iskazana obostrana i potpuna posvećenost implementaciji operativnog plana misije, istaknuti su izazovi sa kojima se suočavaju koalicione snage na terenu, a bilo je riječi i o modalitetima angažovanja koalicionih snaga u procesu unapređenja održivosti avganistanskih snaga bezbjednosti u narednom periodu.

Brigadni general Gante pohvalio je dosadašnje angažovanje pripadnika Vojske Crne Gore u području operacija i istakao visok stepen osposobljenosti, profesionalizma i odgovornosti koje pripadnici kontingenta iskazuju tokom angažovanja. Tom prilikom, general Gante je upoznao admirala Samardžića sa organizacijom snaga misije "Resolute Support" i planiranom dinamikom pružanja podrške ANSF u cilju uspostavljanja održive stabilnosti u Avganistanu.

Admiral Samardžić je upoznao generala Gantea sa planovima za angažovanje pripadnika Vojske Crne Gore u misiji "Resolute Support"  u narednom periodu.

Načelnik Generalštaba sastao se i sa komandantom I hrvatskog kontingenta u misiji "Resolute Support" brigadirom Slobodanom Kratohfilom i njegovim saradnicima. Zajednički je ocijenjeno da su uspostavljeni visoki standardi angažovanja, bazirani na poštovanju pravila angažovanja, odličnim  međuljudskim odnosima i pozitivnom atmosferom koja vlada između pripadnika crnogorskog i hrvatskog kontingenta.

U nastavku posjete predstavnici funkcionalnih cjelina TAACN upoznali su načelnika Generalštaba sa strukturom i zadacima SAROC (Situational Awareness Recovery Operation Center) i SCC(Security Coordination Center) i funkcionalnim značajem tih cjelina u procesu koordinacije i praćenja dnevnih aktivnosti snaga "Resolute Support",  u području operacija.

Na kraju posjete TAACN, predstavnici vojno-obavještajnog odjeljenja u TAACN upoznali su admirala Samardžića sa sredstvima za podršku snaga na terenu-bespilotnim letjelicama koje se nalaze u operativnoj upotrebi u području operacija.

Portal Analitika