Abiznis

Upravni sud odbio tužbu M:tela protiv EKIP-a

Upravni sud Crne Gore je krajem prošle godine odbio tužbu telekomunikacionog operatera M:tel protiv odluke Agencije za elektronske komunikacije i poštansku djelatnost (EKIP) i naložio da se korisnici m:telovog paketa "Praznična ponuda" Sanji Vukčević omogući korišćenje tog paketa za plaćeni iznos od 10 eura do kraja 2014, bez dodatnih uslova.
Upravni sud odbio tužbu M:tela protiv EKIP-a
gordana borović
gordana borovićAutor
Portal AnalitikaIzvor

Kako se naglašava u presudi Upravnog suda, M:tel tužbom i putem punomoćnika na usmenoj raspravi osporava zakonitost rješenja agencije zbog pogrešno i nepotpuno utvrđenog činjeničnog stanja.

"M:tel navodi da je ponudio paket "Praznične ponude" za prepaid korisnike usluga, specijalno za novogodišnje praznike. Ovo ponudom su korisnici usluga, uplatom iznosa od 10 eura u decembru 2013., mogli aktivirati ponudu i dobiti za cijelu 2014. godinu besplatne resurse koji obuhvataju 1000 minuta i 1000 poruka mjesečno, uz uslov da dopunjavaju svoj prepaid kredit sa tri eura mjesečno, s tim što bi ta dopuna rnogla slobodno da se troši, nezavisno od besplatno dobijenih resursa i što rok za potrošnju nije bio ograničen. Vukčević je aktivirala navedeni paket, obraćanjem M:telu i tom prilikom je tražila  korišćenje resursa iz paketa "Praznična ponuda"bez ispunjavanja uslova mjesečne dopune tri eura kredita. M:tel je ovaj zahtjev odbio, a Sanji Vukčević je ponuđena opcija da deaktivira paket, uz povraćaj 10 eura uplaćenih za aktivaciju paketa, što je Vukčević odbila. Međutim, 6.3.2014. godine Vukčević je tražila povraćaj 10 eura za aktivaciju paketa, što je m:tel odobrio i vratio kompletan iznos uplaćen za aktivaciju, bez obzira što je u prethodnom periodu koristila besplatne resurse iz paketa "Praznična ponuda". Nakon što je korisniku na lični zahtjev vraćen uplaćeni novac, EKIP je donio odluku kojom je naložio m:telu korišćenje navedenog paketa, što odluku čini kontradiktornom i u potpunoj je suprotnosti sa zahtjevom korisnika za povraćaj novca, pa se predlaže da se osporeno rješenje poništi", ističe se u obrazloženju presude, koja je deostavljena Portalu Analitika.

U odgovoru na tužbu EKIP je osporio njene navode i predložio da se tužbeni zahtjev odbije kao neosnovan. Nakon održane rasprave, razmatranja spisa predmeta, ocjene navoda tužbe i odgovora na tužbu, Upravni sud je utvrdio da je tužba neosnovana.

Kako se ističe u obrazloženju presude, članom 151 Zakona o elektronskim komunikacijama propisano je da se međusobna prava i obaveze operatora i pretplatnika javnih komunikacionih usluga uređuju pretplatničkim ugovorom, te da pretplatnički ugovor sadrži cijene i način tarifiranja usluga u trenutku zaključenja ugovora. Iz spisa predmeta se utvrđuje da je tužilac ponudio prepaid korisnicima M:TEL-a ponudu za novogodišnje praznike, kojom su korisnici uplatom iznosa od 10 eura u decembru 2013. godine mogli da aktiviraju ponudu i dobiju za cijelu 2014.godinu besplatne resurse koji obuhvataju 1000 minuta i 1000 SMS-ova mjesečno.

"Vukčević Sanja je, kao korisnik, aktivirala prepaid broj i nakon obavještenja da treba uplatiti dodatnih tri eura ukoliko želi da nastavi da koristi pomenute usluge ona na to nije pristala, nakon čega joj je telefon isključen. Žalbom je tražila od EKIP-a da joj se omogući korišćenje spornog paketa tužioca pod uslovima koji su ponuđeni prilikom njegove aktivacije.

Tuženi organ je donio odluku kojom je usvojio žalbu i naložio tužiocu da korisniku omogući korišćenje paketa "Praznična ponuda" (1000 minuta i 1000 SMS u mreži M:tel-a za plaćeni iznos od 10 eura do kraja 2014. godine, bez dodatnih uslova. Sud nalazi da je EKIP na osnovu pravilno i potpuno utvrđenog činjeničnog stanja pravilno primijenio materijalno pravo", navedeno je u obrazloženju presude. 

Portal Analitika