Društvo

USCG osudilo napad na imovinu sudije Zekića

Udruženje sudija Crne Gore, vodeći se statutarnim ciljevima koji se odnose na unapređenje i zaštitu sudijske profesije, najoštrije osuđuje jučerašnji napad na imovinu sudije Milosava Zekića.
USCG osudilo napad na imovinu sudije Zekića
Portal AnalitikaIzvor

"Ovim činom je ozbiljno ugrožena kako lična bezbjednost sudije Zekića, tako i bezbjednost njegove porodice, i načinjen ozbiljan atak na sveukupnu sudijsku profesiju. Svi građani i građanke moraju uživati adekvatnu zaštitu i garanciju bezbjednosti, a naročito ukoliko se bave profesijom koja može, zbog svoje prirode, dovesti njihovu bezbjednost u pitanje. Takav je slučaj sa sudijskom profesijom, jer smo kao lica koja se bave sprovođenjem zakona i pravde često izloženi negativnim reakcijama od strane nezadovoljnih stranaka u postupcima. Posebno je zabrinjavaćuje to što ovo nije prvi slučaj napada na sudije, te stoga još jednom apelujemo na nadležne organe da što hitnije počnu sa preduzimanjem mjera koje bi spriječile ovakva neprimjerena reagovanja na rezultate rada sudija"; ističe se u saopštenju Udruženja sudija, dostavljenom Portalu Analitika.

Iz te asocijacije su ponovili da eventualno nezadovoljstvo sudskim odlukama nikako ne može biti iskazivano prijetnjama ili napadima, već da postoje pravno uobličeni mehanizmi koji su demokratski standard i pravna tekovina, putem kojih se može tražiti ostvarivanje i zaštita prava, ukoliko su povrijeđena.

"Napad eksplozivnom napravom na imovinu sudije, u ovom slučaju kolege Zekića, nije ništa drugo do kukavički i necivilizovan čin, koji ne priliči ni jednom građaninu moderne i demokratske zemlje. Treba obratiti pažnju na to da se napadi na vršioce sudijskog poziva mogu veoma negativno odraziti na njihov rad i ugroziti autoritet i sudija i sudova. Jedini doprinos takve prakse bi bio stvaranje još negativnije slike o crnogorskom pravosuđu, od čega korist ne mogu imati ni sudije, niti građani, a konačno ni država. Udruženje sudija Crne Gore temeljno će ispratiti dalji tok ovog događaja i blagovremeno reagovati ukoliko za tim bude potrebe, u okviru svojih Statutarnih ovlašćenja. Takođe, nastavićemo sa aktivnostima koje podrazumijevaju suzbijanje ovakvih događaja, unaprjeđenje zaštite bezbjednosti, časti i ugleda nosilaca sudijske funkcije i promociju pravde kao vrijednosti", zaključuje se u saopštenju.

Portal Analitika