Društvo

Zorka Petrović Njegoš: Posljednja princeza Crne Gore

Hladnog januarskog jutra, na adresu ovog web portala dobili smo pismo od gospođe Ane Petrović Njegoš iz Nikšića. Pismo smo nakon dobijanja provjerili i uspjeli smo da stupimo u kontakt sa gospođom Zorkom Petrović Njegoš, koja se sada nalazi u Montrealu i sa gospodinom Lazarom Đurovićem, sinom Zorke Petrović Njegoš, koji živi u gradu Flin Flon, provincija Manitoba u Kanadi. U telefonskom razgovoru gospođa Zorka Petrović Njegoš nam je govorila o svom životnom putu i uspomenama iz Crne Gore. Razgovor je bio vrlo interesantan i emotivan. Zorka ima dvije kćerke (Raduša i Jelena) i dva sina (Lazar i Mirko). Ovom prilikom prenosimo pismo koje smo dobili iz Nikšića u cjelosti.
Zorka Petrović Njegoš: Posljednja princeza Crne Gore
Portal AnalitikaIzvor

"Vijest koju je jednog septembarskog dana 1955. godine pročitao poznati radio voditelj Glasa Amerike Grga Zlatoper počinjala je ovako - Udala se Zorka Petrović Njegoš, posljednja crnogorska princeza. Zorka Petrović, unuka vojvode Šaka Petrovića, kćerka njegovog sina Ljuba Petrovića, rođena je u Nikšiću 1932. godine, đe je živjela sve do udaje. Ime je dobila po najstarijoj kćerki kralja Nikole I Petrovića i kraljice Milene. Još u ranoj mladosti zavoljela je atletiku, posebno trčanje, iako su joj u duhu onoga vremena roditelji to uporno branili, posebno otac Ljubo, mаda je i sam bio čovjek širokih evropskih pogleda. Podsjećanja radi, Ljubo je u maleni Nikšić 1895. godine donio prvo biciklo, a 1905. godine prvu fudbalsku loptu u Crnu Goru. 

29zorkapetrovicnjegos2

Zorka, ili kako su je svi zvali Milka, bila je poznata kao najbrža Crnogorka. Na prvenstvu Crne Gore održanom 1. i 2. jula 1950. godine postala je prvak Republike na dionici od 800 metara, s vremenom dva minuta i 44 sekunde. Ovaj rezultat će dugo godina ostati nedostižan. Zanimljivo je da se mlada Nikšićanka takmičila u suknji i bosonoga. Na takmičenju u Beogradu iste godine, tokom trke jedna njena konkurentkinja pala je i povrijedila se. Milka je zaostala da joj pomogne i tako izgubila dragocjeno vrijeme i ostala bez očekivanog rezultata.     

Godine 1955.  posljednja crnogorska princeza i najbrža Crnogorka udala se, kako je to bilo uobičajeno u ono vrijeme, prema preporuci, iako budućeg supruga nije poznavala. Njen izabranik je Ilija Đurović, takođe Nikšićanin, koji je tada živio u mjestu Flin Flon u kanadskoj pokrajini Manitoba. Mladenci su se prvi put sastali u Parizu, đe je Ilija sačekao Zorku i odmah je odveo na vjenčanje. U srećnom braku dobili su dva sina i dvije kćerke"

(montenegro-canada.com)

Portal Analitika