Svijet

Merkel, Oland i Porošenko: Potreban prekid vatre

Lideri Njemačke, Francuske i Ukrajine izrazili su danas uverenje da su za mirno rješavanje krize na istoku Ukrajine potrebni obostrani prekid vatre i oslobađanje zarobljenika, javile su danas agencije.
Merkel, Oland i Porošenko: Potreban prekid vatre
Portal AnalitikaIzvor

Angela Merkel, Fransoa Oland i Petro Porošenko u telefonskom razgovoru ukazali su da dalje postupanje treba da podrazumijeva povlačenje vojske i tehnike od linije razgraničenja, u skladu sa Memorandumom iz Minska od 19. septembra prošle godine, saopštila je Porošenkova pres služba.

Kako prenosi agencija UNN, troje lidera su ukazali da je trilateralna Kontakt grupa optimalan format pregovora za mirno rješavanje krize i implementaciju dogovora iz Minska.

Merkelova i Oland su u razgovoru o situaciji u Donjeckom basenu i načinu njenog rješavanja, pružili uvjeravanja Porošenku da su spremni za dalju koordinaciju napora radi nastavka dijaloga u okviru "Normandijskog kvarteta" na najvišem nivou.

O krizi u Ukrajini razgovara se i u okviru Kvarteta (Rusija, Ukrajina, Njemačka i Francuska) a format razgovora dobio je naziv poslije susreta u Normandiji, 6. juna prošle godine tokom svečanosti obilježavanja 70 godišnjice iskrcavanja saveznika.

Izvor: blic.rs

Portal Analitika