Zanimljivosti

Selfiji i muškarci, psihopate i narcisi

Selfiji, sa svom famom koja ih okružuje, jedan su od napornijih trendova modernog doba, a naučnici kažu da osim što zatrpavaju vaše naloge na društvenim mrežama, možda kriju i mnogo mračnije stvari.
Selfiji i muškarci, psihopate i narcisi
Portal AnalitikaIzvor

Istraživanje tima sa Univerziteta države Ohajo, navodi da muškarci koji često postuju svoje fotografije imaju "više rezultate" na testovima kojima se utvrđuju narcizam ili sociopatija.

Kako se navodi, oni koji su digitalno manipulisali takvim fotografijama imaju još veće tendencije ka narcizmu.

"To naravno ne znači da su ljudi koji postuju mnogo selfija narcisi ili psihopate. Naši ispitanici su imali uobičajene rezultate u svim ostalim testovima ponašanja, ali su bili iznad prosjeka na testovima koji služe za određivanje asocijalnih crta ličnosti", kaže Džesi Foks, autorka studije.

Analizirani su podaci prikupljeni od 800 muškaraca starih između 18 i 40 godina, a postavljena su im pitanja o tome koliko često postavljaju selfije na društvene mreže, kako i koliko ih obrađuju prije postovanja, kao i uobičajena pitanja iz testova ličnosti.

"Oni koji su postovali više fotografija su pokazali i znake narcizma i psihopatije, ali psihopatija nije povezana sa obradom fotografija. To ima logike, jer psihopatiju karakteriše impulsivnost. Oni će 'okinuti' fotografiju i odmah je postaviti na mrežu, žele odmah da se vide, ne žele da troše vrijeme za obradu", kaže Foks.

Kako navodi profesorka Foks, oni koji posvećuju pažnju obradi fotografije skloniji su takozvanoj samoobjektifikaciji, koja se rijetko istražuje u slučaju heteroseksualnih muškaraca.

"Ona vodi ka lošim stvarima, kao što su depresija i poremećaji ishrane kod žena. Sada, u eri društvenih mreža, svi su dodatno opterećeni svojim izgledom, a to znači da samoobjektifikacija postaje sve veći problem i za muškarce", kaže ona.

Njen tim sada radi na sličnom istraživanju, samo što su ovog puta ispitanici žene.

Kako prenosi "Independent", studija je objavljena u onlajn žurnalu "Ličnosti i individualne razlike".

Izvor: b92.net

Portal Analitika