NATO

Ruska ambasada: Izjava Marfija usmjerena na komplikaciju rusko-crnogorskih odnosa

Ambasada Ruske Federacije u Crnoj Gori saopštila je Portalu Analitika da je izjava američkog senator Kristofera Marfija, da je Crna Gora zbog NATO-a odbila milijarde dolara za rusku bazu na svojoj obali, provokacija i da je usmjerena na komplikaciju rusko-crnogorskih odnosa i diskreditaciju rukovodstva dvije prijatelјske zemlјe.
 Ruska ambasada: Izjava Marfija usmjerena na komplikaciju rusko-crnogorskih odnosa
gordana borović
gordana borovićAutor
Portal AnalitikaIzvor

Odgovarajući na molbu portala da prokomentarišu Marfijevu izjavu, iz ruske ambasade u Podgorici su kazali da navedene izjave nose, u najmanju ruku, provokacioni karakter.

“Ambasada je takođe obratila pažnju na navedene izjave američkog senatora i smatra da one nose, u najmanju ruku, provokacioni karakter i da su usmjerene na komplikaciju rusko-crnogorskih odnosa i diskreditaciju rukovodstva dvije prijatelјske zemlјe. Preporučili bismo da se za odgovore obratite neposredno autoru tih izjava ili onima, koji su mu dali takvu informaciju”, stoji u odgovoru Ambasade Rusije u Crnoj Gori dostavljenom Portalu Analitika.

Podsjećamo, da je američki senator Marfi u ponedjeljak na panelu "Put ka evroatlantskim integracijama: Uloga SAD-a na Zapadnom Balkanu" izjavio da Crna Gora odbija milijarde dolara od Rusije za ulaganje u vojnu bazu na svojoj obali zbog NATO-a.

“Za državu koja se nalazi u izuzetno stresnoj finansijskoj situaciji, veoma je teško reći "ne" takvom prijedlogu. A Crna Gora joj uporno govori "ne", zato što želi da postane dio NATO-a. Zato što želi da postane dio Evropske unije” - rekao je Marfi.

 On je takođe dodao da će Rusija nastaviti da pritiska Crnu Goru po tom pitanju.

“Crna Gora nastavlja da odbija ulaganje Rusije, vrijedno više milijardi dolara, a to je partner sa kojim navodno sklapa poslove. Donosi odluku koja je izuzetno teška i stavlja sebe u poziciju koja je na duge staze možda i neodrživa” - ocijenio je Marfi.

Danas se povodom izjave američkog senator oglasio i ministar vanjskih poslova i evropskih integracija Igor Lukšić, koji je kazao da Crna Gora i Rusija nikada nijesu razgovarale o gradnji vojnih baza na crnogorskoj teritoriji.

N.D.

Portal Analitika