Crna hronika

DNK osumnjičenog za učešće u ubistvu Bećirovića nije izgubljen

Vrhovno državno tužilaštvo danas je saopštilo da se dio materijalnih dokaza za DNK analizu, prikupljenih nakon ubistva biznismena Dragana Bećirovića, i dalje nalazi u Forenzičkom centru u Danilovgradu. Oni su potvrdili da je dio dokaza za DNK vještačenje upućen u Forenzički institut u Holandiji, 2011. godine, gdje je izgubljen.
DNK osumnjičenog za učešće u ubistvu Bećirovića nije izgubljen
Portal AnalitikaIzvor

- Inicijativa za DNK vještačenje i slanje materijalnih tragova u Forenzički institut u Holandiji potekla je tokom 2011. godine u policiji prilikom radne posjete Crnoj Gori i posjete Upravi policije, službenika Forenzičkog institute iz Holandije. Njima je saopšteno da se tragovi sa mjesta ubistva nalaze u Forenzičkom centru u Danilovgradu, koji nije osposobljen za tu vrstu analiza. Prijedlog holandske policije da im se dostave određeni materijalni dokazi sa lica mjesta ubistva Dragana Bećirovića bio je tema sastanka predstavnika Višeg tužilaštva u Podgorici i Uprave policije – piše u saopštenju.

Nakon toga, na zahtjev Višeg državnog tužilaštva, u oktobru 2011. godine, budvanska policija dostavila je uzorke za DNK analizu, koji su upućeni Forenzičkom institutu u Holandiji.

- U februaru 2012. godine Više državno tužilaštvo u Podgorici primilo je obavještenje od  Ministarstva pravde Crne Gore, Sektora za međunarodnu pravnu saradnju i evropske integracije – Odsjeka za međunarodnu pravnu pomoć u Podgorici, da je prema obavještenju službenika TNT-a 9. novembra 2011. godine pošiljka uručena na adresu u Holandiji. Ministarstvo bezbjednosti i pravde Holandije poslalo je obavještenje da je navedena pošiljka sa zamolnicom i prilozima primljena, da je pirjem potpisan, ali da nije stigla do Sektora za međunarodnu pravnu pomoć u krivičnim stvarima. Ministarstvo bezbjednosti i pravde Holandije izrazilo je spremnost da uđu u trag zahtjevu za pravnu pomoć i dokazu koji nedostaje, ali do danas oni nijesu pronađeni – saopštilo je Vrhovno tužilaštvo.

U saopštenju se ističe i da Institut u Visbadenu ne radi ispitivanja koja su tražena od Forenzičkog instituta Kraljevine Holandije.

Pojedini crnogorski mediji ovih dana su spekulisali kako su DNK uzorci osobe za koju se sumnja da je ubila Bećirovića izgubljeni, te da je crnogorska policija mimo odobrenja tužilaštva, samoinicijativno, te uzorke poslala u Holandiju gdje su izgubljeni.

Dragan Bećirović ubijen je 10. aprila 2011. godine oko tri sata iza ponoći, ispred zgarde u kojoj je živio. Prošle sedmice, 22. januara, policija je uhapsila Danilovgrađanina Marka M. Šaranovića (30) osumnjičenog da je ubio Bećirovića. Okrivljen je da je sa još jednim muškarcem, koji nije identifikovan, dobio zadatak da pretuče Bećirovića. On je, u tuči, međutim, potegao pištolj i pucao. Bećirović je ranjen u noge i ruku, a koban je bio metak koji je oštetio aortu, usljed čega je Bećirović iskrvario. On je teškim  povredama podlegao na putu do bolnice.

Osim Šaranovića, uhapšen je i njegov sugrađanin Milan Bulatović (32) koji je osumnjičen za prikrivanje i pomaganje okrivljenom za ubistvo. On se policijskom prijavom tereti da je imao zadatak da angažuje batinaše za prebijanje Bećirovića. Nakon saslušanja kod tužioca pušten je da se brani sa slobode.

I Šaranović i Bulatović negirali su da su umiješani u ovaj zločin.

Njih dvojica, sa još trojicom sugrađana, privođeni su i u oktobru prošle godine, kada su u podgoričkoj policiji dali izjave u okviru istrage ubistva Bećirovića, ali su svi potom pušteni na slobodu.

Iz policije su, na vanrednoj konferenciji za novinare organizovanoj nakon hapšenja osumnjičenih za ubistvo Bećirovića, kazali da imaju čvrste dokaze protiv osumnjičenih.

Porodica Bećirović nije se oglašavala nakon hapšenja osumnjičenih.

Portal Analitika