Zanimljivosti

Da li psi mogu da jedu hranu za ljude?

Kako bismo uštedjeli novac, često ljubimcima dajemo ostatke naših obroka. Nameće se postavlja pitanje, da li je hrana za ljude zdrava za pse.
Da li psi mogu da jedu hranu za ljude?
Kristina Ćetković
Kristina ĆetkovićAutorka
Portal AnalitikaIzvor

Naime, psi mogu da jedu hranu koju mi jedemo, naravno uz određena ograničenja. Važno je to da njihov obrok nije začinjen, previše mastan, da ne podrazumijeva hranu koja nadima...

Pasta i pirinač: I vaš pas može s vremena na vrijeme pojesti dobro skuvanu tjesteninu. Integralni pirinač je naročito zdrav, pa ga možete pomiješati sa regularnom hranom za pse (ali ne više od pet do 10 posto).

Povrće: Povrće puno vlakana i vitamina koji su neophodni psima. Isjeckajte šargarepu, krastavac, zelenu salatu, papriku, kukuruz ili celer i dodajte u obrok ljubimcu. Takođe, možete dodati kuvanu boraniju, brokoli, karfiol… Izbjegavajte avokado, i druge namirnice koje mogu uznemiriti stomak psa.

Kosti: Veterinari savjetuju da psima ne treba davati jagnjeće i svinjske kosti. Takođe, pileće i ćureće kosti nisu bezbjedne za pse, jer se lako lome i oštre ivice mogu povrijediti životinju. Stručnjaci preporučuju da se vlasnici drže igračaka za žvakanje i poslastica.

Kuvana hrana: Ako se psi hrane kuvanom hranom, idealan obrok bi trebao da se sastoji od proteina, ugljenih hidrata (makarone, pirinač, krompir) i raznog povrća (zeleniš, šargarepa, bijela zelen, brokoli, grašak, tikvica, bundeva).

Namirnice koje izazivaju nadimanje i gasove kod pasa: Uz kuvane obroke obavezno se mora dodati mineralno-vitaminski dodatak za pse. Ili kupite kvalitetnu granulu, super-premijum oznake i sve će prethodno nabrojanao biti u njima. Ono što moram da naglasim jeste to da neki psi mogu da dobiju mekanu stolicu od kuvane hrane ili nekih sastojaka u kuvanom obroku.

Hljeb: Komadiće hljeba veličine zalogaja možete dodati u obrok ljubimca. Međutim, psu nemojte davati svježe i sirovo tijesto jer može nanijeti ozbiljne probleme sa varenjem.

Izvor i foto: b92.net

Portal Analitika