Abiznis

VUJOVIĆ: Privatizacija brodogradilišta kroz programirani stečaj

Privatizacija Jadranskog brodogradilišta iz Bijele planirana je kroz programirani stečaj, izjavio je za Portal Analitika član Savjeta za privatizaciju i kapitalne projekte Branko Vujović.
VUJOVIĆ: Privatizacija brodogradilišta kroz programirani stečaj
Portal AnalitikaIzvor

“Nakon četiri neuspjela tendera za prodaju većinskog paketa akcija odlučeno je da se privatizacija sprovede po ovom modelu, imajući u vidu da postoji interesovanje investitora za imovinu Jadranskog brodogradilišta. Namjera Vlade je da budući investitor zadrži osnovnu djelatnost u periodu od tri godine i da u tom vremenskom interval investira najmanje 20 miliona eura u remont jahti i megajahti”, kazao je Vujović.

Za privatizaciju Jadranskog brodogradilišta, uz promjenu djelatnosti u remont jahti i megajahti, odavno postoji interesovanje kanadskog biznismena Pitera Manka, jednog od kreatora projekta Porto Montenegro.

Vujović ističe da će programirani stečaj biti iskorišćen i da se kompanija iz Bijele oslobodi viška radnika.

“Prekobrojnim radnicima će biti isplaćene otpremnine, a zaposleni će se za socijalni program moći prijaviti na dobrovoljnoj osnovi”, naveo je Vujović.

Savjet za privatizaciju i kapitalne projekte u ovoj godini planira nastavak sprovođenja več objavljenih tendera za prodaju Instituta „dr Simo Milošević“ Igalo, Novog duvanskog kombinata,  beranskog Polieksa,  kompanije Montenegro Defence Industry i hotela Park Bijela. Takođe će se pripremiti i sprovesti tenderi za privatizaciju Montekarga, Montenegro Airlinesa, HG „Budvanska rivijera“, HTP „Ulcinjska rivijera“ i Instituta za crnu metalurgiju – Nikšić.o

Posredstvom modela privatno-javnog partnerstva realizovaće se projekat valorizacije Ostrva „Lastavica“ sa tvrđavom „Mamula“ koji je u poodmakloj fazi pregovora, kao i valorizacija pojedinih lokaliteta za koje u prethodnom periodu nije bilo interesovanja. Riječ je o VTK „Mediteran“ Žabljak, Donjoj Arzi Herceg Novi, turističkom kompleksu Ecolodge Vranjina i Kolašinu 1.600. Pored toga, modelom privatno - javnog partnerstva biće realizovani i projekti Vojno-turističkog kompleksa Bigovo, lokaliteta između Njivica i ušća Sutorine, ulcinjske Velike plaže, Ade Bojane, NTC „Marina“ – Kotor, Vojno-turističkog kompleksa „Valdanos“, Ostrva cvijeća i zemljišta Prevlaka, Pošte Crne Gore, Skijališta „Savin kuk“, zemljišta nekadašnje kasarne “Radoje Dakić“ na Žabljaku, lokaliteti Kabala for - Herceg Novi i Buljarica, te imovina Gornjeg Ibra iz Rožaja i projekat izgradnje golf terena u Tivtu (zemljište Montepanzo - Bokaprodukt - Tivat). 

S.G.

 
Portal Analitika