Svijet

Ko je žena zbog koje je Cipras postao ljevičar?

Predsjednik novoformirane grčke vlade Aleksis Cipras više se interesovao za sport nego za politiku, sve dok nije sreo Peristeru Beti Bazijanu, prenosi Blic.
Ko je žena zbog koje je Cipras postao ljevičar?
Portal AnalitikaIzvor

Svoju nevjenčanu suprugu, sa kojom živi već 20 godina, Aleksis Cipras upoznao je u srednjoj školi, a kasnije su zajedno studirali na Tehničkom fakultetu u Atini.

Strastveni sportista je početkom devedesetih povrijedio koljeno i tada ga je Peristera lako ubijedila da se pridruži mladim komunistima, pišu britanski mediji. Njih dvoje ne samo da su postali par, već su zajedno vodili nekoliko lokalnih komunističkih protesta, uključujući onaj protiv nepopularnih reformi školstva.

- Učenici imaju pravo sami da odlučuju da li su sposobni da preskoče razred - poručio je Cipras učenicima jedne srednje škole u Atini, ohrabrujući ih da spavaju u učionicama dok njihovi zahtjevi ne budu ispunjeni.

Mnogi smatraju da bez uticaja Beti Bazijane, koju kolege sa fakulteta opisuju kao "dinamičnu i vrlo upornu", Aleksis Cipras nikada ne bi došao na čelo ljevičarske Sirize. Zato se birači pitaju da li će prva dama Grčke biti ta koja će iz sijenke vući konce i upravljati zemljom.

Bazijana ne voli medijsku pažnju i do sada se pred novinarima pojavljivala svega nekoliko puta. Trošenje vremena na šoping smatra besmislenim, a ne uživa ni u dugim posjetama frizeru.

Sa nevjenčanim suprugom i sinovima Fibusom i Orfejom živi u sedmospratnici u Kipseliju, skromnom atinskom naselju.

Oči cijele Evrope uperene su u Aleksisa Ciprasa, od koga se očekuje da izvuče Grčku iz dugova. On je za ministra finansija imenovao Janisa Varufakisa, profesora ekonomije i protivnika sporazuma o mjerama štednje. Prva sjednica nove vlade zakazana je za danas.

Izvor: Blic (blic.rs)

Foto: tokarfi.gr

Portal Analitika