Društvo

Dan: Bolnicama u Pljevljima i Beranama nedostaju laboratorijski reagensi

Direktor Opšte bolnice u Pljevljima Zoran Tabaš kazao je za Dan da nedostatak laboratorijskih reagenasa remeti rad te ustanove, ali se "snalaze i čuvaju preostale količine za hitne slučajeve".
Dan: Bolnicama u Pljevljima i Beranama nedostaju laboratorijski reagensi
Portal AnalitikaIzvor

- Desi se da po nekoliko dana imamo, pa onda nemamo sredstvo za određivanje acidobaznog statusa. Tender koji je raspisan, zbog prepreka koje postoje, nije prošao. Mi zbog toga sami sklapamo ugovore sa dobavljačima i uzimamo sredstva i zadužujemo se. Onda nam Fond za zdravstvo isplaćuje sredstva za te reagense, kada ima mogućnosti da uplati novac - ispričao je Tabaš.

No, on je kazao i da reagense uvijek imaju za hitne slučajeve, "dok ostali pacijenti obično čekaju po nekoliko dana".

Direktor Opšte bolnice u Beranama Budimir Dabetić tvrdi da imaju stalne probleme sa laboratorijskim sredstvima, kako za ispitivanje acidobaznog statusa, tako i sa ostalim reagensima, što im znatno otežava rad.

- Imamo dosta problema kada su potrebni reagensi u pitanu. Uglavnom se ponavljaju nestašice, ali ne mogu reći kakva je trenutna situacija jer nisam bio u Beranama prethodnih dana - izjavio je Dabetić za Dan.

Direktor bolnice u Nikšiću Ilija Ašanin je rekao da imaju dovoljne količine laboratorijskih sredstava, i izrazio nadu da nestašice neće biti.

U Kotoru problem nisu reagensi, već dotrajalost aparata na kome se rade laboratorijska ispitivanja.

- Imamo trenutno dovoljne količine tog reagensa, ali radimo laboratorijska ispitivanja na dotrajalom aparatu, koji mora da se mijenja... Vjerujem da ćemo na sljedećem tenderu uspjeti da ga kupimo i na taj način riješimo veliki nedostatak u našoj laboratoriji - izjavila je direktorka kotorske bolnice Edita Starović.

List nije dobio podatke da li ustanove u Podgorici imaju dovoljne količine laboratorijskih sredstava.

Dan podsjeća da je nedostatak reagenasa za laboratorijska ispitivanja acidobaznog statusa posljedica loše obavljene tenderske procedure koju je sproveo Fond za zdravstvo, što je početkom januara i utvrdila Državna komisija za kontrolu ovih postupaka. Podgorički list nije mogao da dobije reagovanje Fonda na ovaj slučaj.

 

 
Portal Analitika