Svijet

BBC: Mjesto koje i nakon 70 godina ledi krv u žilama (VIDEO)

Sedamdeset godina nakon oslobođenja zarobljenika iz Aušvica, jednog od simbola horora holokausta, BBC je svijetu pružio priliku da vidi i dalje zastrašujuće ruševine na ovom mjestu.
BBC: Mjesto koje i nakon 70 godina ledi krv u žilama (VIDEO)
Portal AnalitikaIzvor

Dronom su snimili ostatke logora i pružili pogled na prostore koji lede krv u žilama, gdje je od 1940. do 1945. godine ubijeno više od milion ljudi. Aušvic se nalazi u južnoj Poljskoj i predstavlja najveći koncentracioni logor nacističke Njemačke, koji je pred kraj Drugog svjetskog rata oslobodila sovjetska armija.

U videu se može donekle steći utisak o nacističkom režimu koji se sprovodio unutar ograda logora. Takođe, prizori željezničke pruge kojom su nacisti skoro svakodnevno od 1942. do ljeta 1944. godine dovodili ljude u logor, crveni krovovi paviljona u kojima su spavali i bili primorani da rade, kao i brvnare u Birkenauu - drugom dijelu logora, podignut isključivo za pogubljenja, ostavljaju zastrašujući utisak. A možda je najteži onaj koji ostavlja ulaz u logor i natpis na njemačkom "Arbeit macht frei" ili "Rad oslobađa".

Logor je danas dio liste Svjetske kulturne baštine UNESCO-a i pretvoren je u muzej. Svake godine posjete ga hiljade turista, kao i rijetki preživjeli.

Na ceremoniji povodom obilježavanja 70 godina od oslobođenja iz Aušvica, centralni govor imao je nagrađivani holivudski reditelj Stiven Spilberg. Skupu je prisustvovalo oko stotinu preživjelih zatvorenika, a Spilberg je upozorio na "antisemitizam, radikalne ekstremiste i religiozne fanatike koji ponovo sprovode teror kao što je napad na košer supermarket u Parizu". Takođe je istakao da je najbolji način da se takva dešavanja zaustave upravo da se ona "zapamte i nikada ne zaborave" i da je to "misija koju ostavljamo novim naraštajima".

Izvor: Klix (klix.ba)

 

Portal Analitika