Sci/Tech

VIDEO: Bliski susret Zemlje sa asteroidom 2004 BL86 i njegovim satelitom

Veliki asteroid prečnika 325 metara, nazvan 2004 BL86, proletio je u ponedjeljak pored Zemlja na udaljenosti od samo 1,2 miliona kilometara, što je jednako tri udaljenosti od naše planete do Mjeseca.
VIDEO: Bliski susret Zemlje sa asteroidom 2004 BL86 i njegovim satelitom
Portal AnalitikaIzvor

T portal prenosi da su radarska snimanja pokazala da ovo tijelo čak ima svoj prirodni satelit dijametra oko 70 metara.

Naučnici su i prije ponedjeljka izračunali da će to biti najbliži prolazak 2004 BL86 pored Zemlje u barem 200 godina, ali proračuni su takođe pokazali da ne predstavlja nikakvu prijetnju za našu planetu.

Sljedeći veliki asteroid koji će prići toliko blizu ili još bliže Zemlji, zove se 1999 AN10. Njegov prečnik je nešto veći od kilometra. U ekstremnom slučaju on bi mogao da proleti kroz zonu u kojoj kruže geostacionarni sateliti, na oko 36.000 km od Zemlje. Ali, naučnici smatraju da će podrobniji proračuni pokazati da će ta udaljenost ipak biti mnogo veća.

Sručnjaci procjenjuju da su u astronomskim posmatranjima do sada identifikovali oko 90 odsto tijela većih od kilometra koja bi u sudaru sa Zemljom mogla da prouzrokuju izumiranje velikih razmjera. Na sreću, za sada nema nikakvih indicija da bi ijedno od njih u nekoj skorijoj budućnosti moglo da nas ugroziti.

Ali, podaci sa NASA-inog teleskopa Wise pokazuju da bi tijela dijametra između 100 i 1.000 metara moglo da bude oko 20.000 i da većinu tek treba identifikovati.

Asteroid koji je 2013. eksplodirao nad Čeljabinskom ima je prečnik od 20-tak metara.

Izvor: T portal (tportal.hr)

Foto, video: NASA (nasa.gov)

Portal Analitika