Svijet

Španski sveštenici pred sudom zbog višegodišnjeg zlostavljanja maloljetnika

Desetorica španskih sveštenika optužena su juče za seksualno zlostavljanje djece u procesu koji je pokrenut nakon što je papa Franjo nazvao jednu od žrtava zlostavljanja kako bi joj uputio izvinjenje u ime Katoličke crkve.
Španski sveštenici pred sudom zbog višegodišnjeg zlostavljanja maloljetnika
Portal AnalitikaIzvor

Jutarnji list prenosi da se iz sudskih dokumenata takođe saznaje da je danas 24-godišnji muškarac svojevremeno pisao papi kako bi ga obavijestio da je bio zlostavljan u vrijeme kad je bio ministrant. Papa ga je u avgustu pozvao kako bi mu se izvinio, a informaciju o tome u novembru je objavio španski portal Religion Digital. Sve je kasnije potvrdio i sam papa, koji je dodao da je naredio sprovođenje istrage unutar crkve o tome događaju.

Nadbiskup Granade, Fransisko Havijer Martines oslobodio je dužnosti nekolicinu sveštenika koji su povezani s tim slučajem.

Žrtva je rekla da je zlostavljanje trajalo godinama, od njegove 14. do 17. godine, u kući u predgrađu Granade koju su unajmili zlostavljači.

Vatikan je prošle godine saopštio da je između 2004. i 2013. iz službe uklonio oko 850 sveštenika koji su bili optuženi da seksualno zlostavljanje maloljetnika.

Izvor: Jutarnji list (jutarnji.hr)

Foto: periodistadigital.com

Portal Analitika