Turizam

GVOZDENOVIĆ: Žabljak mora da dobije poreske olakšice

Ministar održivog razvoja i turizma Branimir Gvozdenović podržao je ideju da Žabljak mora da dobije poreske olakšice, kako bi se obezbijedio brži razvoj metropole zimskog turizma, prenosi Radio Crne Gore.
GVOZDENOVIĆ: Žabljak mora da dobije poreske olakšice
Portal AnalitikaIzvor

Gvozdenović je boravio danas u radnoj posjeti Žabljaku, a sa saradnicima i sa rukovodstvom opštine i privrednicima razgovarao o trenutnom stanju zimske sezone na Žabljaku, ali i dugoročnim planovima za razvoj.

Sa aktuelnim problemima i nedostacima zimske turističke sezone ministra Gvozdenovića, u ime Turističkog udruženja Žabljak, upoznao je predsjednik Udruženja, Živko Taušanović.

On je podsjetio da je Žabljak od metropole zimskog turizma pao na zadnje mjesto. Žičare na Žabljaku stare su trideset godina, sezona zavisi od vremenskih prilika, jer Žabljak nema postrojenja za vještački snijeg i jedino dugoročno rješenje je izgradnja novih ski liftova i ski staza kao i topova za snijeg, smatraju u Udruženju turističkih radnika Žabljaka.

Uz navedeno direktor hotela "Polar Star", Igor Begović predložio je da je za pokretanje razvoja Žabljaka neophodno preduzetnicima obezbijediti poreske olakšice za zapošljavanje lokalnog stanovništva, ali i više ulagati u promociju sjevera Crne Gore.

Upravnik hotela Planinka, Mitar Baranin kazao je da su komunalije za velike hotele previsoke i u uslovima loše sezone njihovo plaćanje je neizdrživo.

Iako ima problema u Žabljaku je urađeno dosta smatra ministar Gvozdenović.

"Ključna stvar današnjeg sastanka vezana je za kratkoročne mjere za pospješivanje postojeće turističke sezone. Smatramo da postoji ozbiljan potencijal. U Žabljaku imamo 14 hotela sa 996 ležaja, niz visoko kvalitetnih apartmana i restorana, imamo rekonstruisanu žičaru Savin kuk, meteorološki uslovi su takođe dobri sa dovoljno kvalitetnog snijega i dodatno svi moramo da se potrudimo da se ovi resursi bolje iskoriste. Napravili smo dobar plan, dogovorene su aktivnosti koje će se raditi na crnogorskom i regionalom tržištu već tokom ovog vikenda i očekujemo tokom februara i marta dodatni broj gostiju na Žabljaku", kazao je Gvozdenović.

On je najavio da je dogovorena zajednička ponuda skijališta Savin kuk i hotelijera uz podršku predsjednika Opštine biti ponuđena velikom kompanijama u Crnoj Gori sa namjerom da zaposleni u tim kompanijama dobiju povoljne pakete za zimovanje na odloženo plaćanje.

Gvozdenović je podržao ideju da Žabljak mora da dobije poreske olakšice kako bi se obezbijedio brži razvoj tog područja.

Jedna od tema bili su i razvojni projekti. Ove godine preko Direkcije javnih radova obezbijeđeno je 1.400.000 eura ulaganja u Žabljak.

Direktor Direkcije, Žarko Živković najavio je da se radi o ulaganjima u reciklažno dvorište, fudbalski teren, infrastrukturu za kamp odmaralište u NP Durmitor, završetak asfaltiranja puta "Durmitorski prsten", rekonstrukciju krova vrtića u Žabljaku i izradu projekta za sanaciju sanitarne deponije.

Nove investicije najavio je i direktor NP Durmitor, Tomo Pajović, a radi se o gradnji restorana na Crnom jezeru za koji je dobijena građevinska dozvola i odabran izvođač radova, kao i adaptaciji planinarskog doma u Škrci.

Predsjednik Žabljaka, Veselin Vukićević podržao je zahtjeve turističkih radnika i istakao da će Opština u dijelu svojih nadležnosti učiniti sve da im olakša poslovanje i Žabljak dobije što više turista, dok je direktor Investiciono razvojnog fonda Zoran Vukčević ponudio organizovanje prevoza u dane vikenda od Podgorice do Žabljaka sa uračunatim ski pasom i ručkom po cijeni od 20 eura i najavio sniženje ski pasa u februaru na 10 eura.

Portal Analitika