Društvo

Crna Gora i BiH zajedno u borbi protiv požara

Potpisivanjem Memoranduma o saradnji između Direktorata za vanredne situacije MUP-a Crne Gore, Ministarstva sigurnosti Bosne i Hercegovine, Fondacije za razvoj sjevera Crne Gore (FORS Montenegro) i Instituta za zaštitu od požara i eksplozija (INZA) iz Sarajeva, ozvaničen je početak realizacije projekta „Prekogranična zaštita od požara“.
Crna Gora i BiH zajedno u borbi protiv požara
Ana Popović
Ana PopovićAutorka
Portal AnalitikaIzvor

Projekat je finansirala Evropska unija u okviru Programa prekogranične saradnje Bosna i Hercegovina - Crna Gora.

Projektom vrijednim 229 hiljada i 159 eura od čega Evropska unija finansira oko 85 odsto troškova, predviđena je nabavka opreme za zaštitu i spašavanje od požara, treninge i obuke za spasioce i ostale učesnike u sistemu zaštite i spašavanja na teme vezane za zaštitu i spašavanje od požara i smanjenje rizika od katastrofa, prekogranične pokazne vježbe, kampanju informisanja stanovništva o opasnostima koje prijete od požara, te izradu zajedničkog prekograničnog plana zaštite od požara.

U ime Direktorata za vanredne situacije dokument je potpisao generalni direktor Mirsad Mulić. On je na konferenciji za medije upriličenoj tom prilikom istakao da značaj projekta leži u unaprijeđenju kapaciteta institucija i službi koje se bave zaštitom od požara, ali i onom što je jedna od osnovnih djelatnosti onih koji se ovim poslom bave - smanjenju rizika od katastrofa.

Potpisujući Memorandum u ime Ministarstva sigurnosti Bosne i Hercegovine, pomoćnik ministra Samir Agić kazao je da projekat predstavlja nastavak dobre saradnje između Bosne i Hercegovine i Crne Gore, ističući zajednički doprinos u razvoju sistema dvije države na putu ka Evropskoj uniji, dodajući da je upravo jedan od segmenata ovog puta i Mehanizam civilne zaštite Evropske unije, iz čijeg fonda su i obezbijeđena projektna sredstva.

U ime treće strane potpisnice, Instituta za zaštitu od požara i ekspolozija (INZA), njegov direktor Edin Garaplija saopštio je da ovakvi projekti doprinose ujednačavanju standarda koji prate razoj najkvalitetnijih dostignuća i opreme, što je jedan od preduslova za Mehanizam civilne zaštite Evropske unije, koji je budućnost svih službi koje se bave zaštitom od požara i rizicima od katastrofa uopšte.

Izvršni direktor Fondacije za razvoj sjevera Cren Gore (FORS Monetengro), Veselin Šturanović, istakao je da je saradnja na ovom projektu pokazatelj da se i civilno društvo u Crnoj Gori može uklopiti u strategije koje izrađuju državni organi, i da je projekat dobra prilika da se da doprinos opštinskim službama zaštite i spašavanja u gradovima u kojima će se on sprovoditi u naredna 24 mjeseca- Nikšić, Plužine, Šavnik, Žabljak i Pljevlja.

Kao važan segment projekta istaknuto je unapređenje prekogranične saradnje u toj oblasti, koja bi trebalo da dovede do razmjene iskustava, znanja i najboljih praksi, unapređenja sistema obavještavanja i razmjene informacija, ali i zajedničkih akcija usmjerenih ka zaštiti od požara.

Portal Analitika