Crna hronika

Policijski službenici intenzivno tragaju za nestalom djevojčicom

Svako udaljenje lica od kuće ili mjesta boravka koje se, od strane porodice ili drugih lica, prijavi policiji, smatra se nestankom, navodi se u saopštenju Uprave policije dostavljenom Portalu Analitika.
Policijski službenici intenzivno tragaju za nestalom djevojčicom
Portal AnalitikaIzvor

Dosadašnji podaci prikupljeni na osnovu analiza okolnosti udaljenja i pronalaska lica čiji je nestanak prijavljen policijskim organizacionim jedinicama, a koja su kasnije pronađena, pokazuju da se ova lica udaljuju od kuća i porodica iz različitih ličnih razloga, među kojima su socijalni, emotivni, finansijski, porodični i drugi razlozi.

Kada su u pitanju pronađena lica čiji je nestanak, odnosno udaljenje od kuća prijavljeno, važno je reći da se jedan broj tih lica sam vrati kućama nakon izvjesnog vremena, dok su češće situacije u kojima ih policijski službenici pronađu i vrate porodicama. Bilo je i slučajeva i da nestala punoljetna lica, po pronalasku, ne žele da se vrate porodicama, o čemu se onda obavještavaju podnosioci prijave nestanka.

Policijski službenici, shodno zakonskim propisima i ovlašćenjima, preduzimaju policijske radnje i mjere lokalnog, nacionalnog pa čak i međunarodnog traganja za licima čiji je nestanak prijavljen od strane fizičkih ili pravnih lica. Službenici Uprave policije u tom smislu preduzimaju operativne, terenske i druge potrebne radnje i mjere traganja u cilju pronalaska nestalog lica.

Službenici Sektora kriminalističke policije, odmah po prijavi nestanka lica, o tome obaviještavaju sve policijske organizacione jedinice na teritoriji Crne Gore i nalažu hitno preduzimanje pojačanih mjera svih oblika kontrole i operativnih provjera, posebno na graničnim prelazima.

Nakon zaprimanja prijave nestanka lica, formira se dosije u kojem se nalaze sve informacije, tj. saznanja o nestanku lica, a to su prikupljena saznanja od porodice, eventualni motiv udaljenja od kuće odnosno nestanka, psihološki presjek lica, socijalni uslovi i sve ostale informacije koje na bilo koji način mogu biti korisne.

Na osnovu saznanja i izvršenih operativnih provjera, policijski službenici odmah preduzimaju mjere traganja na području prebivališta lica čiji je nestanak prijavljen, kao i nacionalne mjere traganja na teritoriji Crne Gore i po potrebi obavještavaju se posredstvom NCB Interpol Podgorica sve policije u regionu.

Policijski službenici, kada je u pitanju nestanak maloljetne Nikoline Ljijanić, čiji je nestanak prijavio njen roditelj 24. januara ove godine, preduzimaju sve zakonom propisane aktivnosti na njenom pronalasku. Nakon prijave nestanka maloljetne Nikoline, o tome su odmah obaviještene sve policijske organizacione jedinice na teritoriji Crne Gore i naloženo je hitno preduzimanje pojačanih mjera svih oblika kontrole i operativnih provjera, posebno na graničnim prelazima. Obavljeni su razgovori sa članovima porodice, prijateljima, kao i sa licima sa kojima je Nikolina bila u kontaktu.

U potrazi za maloljetnom djevojčicom se vrši intenzivna terenska provjera, kao i provjere kod drugih institucija o raspolaganju eventualnim saznanjima o nestalom licu. Uporedo je izvršena i provjera telefonskog saobraćaja mobilnog telefonskog broja koje je koristila djevojčica. Izvršen je pregled i obilazak kako otvorenih tako i zatvorenih prostora na području Opštine Danilovgrad koja su poznata kao mjesta gdje se okupljaju maloljetnici.

Policijski službenici su u neposrednom kontaktu sa porodicom i lokalnom zajednicom i preduzimaju stalne pretrage užeg i šireg područja prebivališta nestale djevojčice, kao druge neophodne policijske mjere i radnje na njenom pronalasku, kaže se na kraju saopštenja.

Portal Analitika