Politika

MEDOJEVIĆ: Vojska da brani suverenitet Crne Gore

Predsjednik DPS-a Milo Đukanović je danas u svom iznenadnom vanrednom obraćanju-monologu, svojim posustalim saborcima u pljačkanju i uništavanju države Crne Gore, saopštio i veoma zabrinjavajući stav - o mogućim ratovima ili kataklizmama u Evropi, kaže se u saopštenju predsjednika Pokreta za promjene Nebojše Medojevića, dostavljenom Portalu Analitika.
MEDOJEVIĆ: Vojska da brani suverenitet Crne Gore
Ana Popović
Ana PopovićAutorka
Portal AnalitikaIzvor

“Ukoliko dođe do ratova kao što smo ih imali devedesetih godina ili ako produžena kataklizmu u Evropi to znači korigovanje ciljeva, ali ako govorimo o redovnom stanju, ni jedna vlada ne bi smjela biti izabrana, ako ne zna kako da dođe do toga”, poručio je danas Đukanović.

Ukoliko ima takva saznanja ili indicije o mogućim ratnim sukobima i kataklizmama u Evropi, predsjednik DPS-a je obavezan da odmah zakaže Vladu i traži od potpredsjednika DPS-a hitno zakazivanja Savjeta za odbranu i bezbjednost i da o svojim saznanjima i planovima obavjesti Parlament.  Ovakva najava iz usta jednog predsjednika Vlade zaslužuje maksimalnu pažnju i veoma ozbiljan i odgovaran odnos, smatra Medojević.

PzP je u više navrata upozoravao crnogorsku javnost da se bezbjednosna situacija u ovom dijelu Evrope usložnjava iz dana u dan i da se povampiruju aspiracije raznih ekstremističkih struktura na djelove teritorije države Crne Gore. S druge strane, stanje morala, popunjenosti jedinica, strukture naoružanja i raspoloživih orudja je na zabrinjavajuće niskom nivou i u ovom trenutku , po cojenama kompetetnih i patriostki orjentisanih profesionalaca, Vojska Crne Gore ne bi bila u stanju da pruži značajniji otpor iole ozbiljnijem agresoru, pa samim tim niti da zaštiti teritoriju, nezavisnost i suverenost zemlje, dodaje Medojević.

- Zato se PzP zalaže za hitnu modernizaciju i kadrovsko, tehničko, materijalno opremanje naše Vojske koja treba da igra ključnu ulogu u odvraćanja ekstremističkih i terorističkih upada na teritoriju Crne Gore i ugrožavanja njenog teritorijalnog integriteta. Vojsku treba podhitno opremiti, popuniti sve jedinice, povećati sramne plate i poboljsati uslove u kojima žive i rade i zvanju oficira i vojnika vratiti čast i dostojanstvo. Godinama se smišljeno uništava ugled i smanjuje značaj i borbene gotovost Vojske.

Crnoj Gori treba snažna, patriotski zadojena, profesionalna Vojska spremna da brani granice zemlje i odvrati namjeru bilo koga da ugržava našu teritoriju i nezavisnost. PzP se i ranije snažno zalagao da se Vojska vrati na granice i da predstvlja prvi prsten odbrane zemlje. Umjesto što čuvaju barake po Avganistanu, prvenstvena uloga naše vojske mora biti odbrana teritorije, nezavisnosti i suverenosti zemlje - zaključuje Medojević.

Portal Analitika