Abiznis

Naknada za proizvodnju zelene energije od 6. februara

Naknada za podsticaj proizvodnje električne energije iz obnovljivih izvora za 2015. godinu biće sjutra objavljena u Službenom listu i stupiće na snagu 6. februara, osam dana nakon objavljivanja, izjavio je Portalu Analitika direktor i glavni i odgovorni urednik Službenog lista Momčilo Vujošević.
Naknada za proizvodnju zelene energije od 6. februara
Portal AnalitikaIzvor

Naknada za podsticaj proizvodne električne energije iz obnovljivih izvora za 2015. godinu povećana je sedam puta, i na računu za struju od 37 eura iznosiće 15 centi. Ovo povećanje će, dakle, biti iskazano na februarskim računima za struju.

Kako su iz Ministarstva ekonomije ranije saopštili dnevnom listu Dan, visina naknade za podsticanje električne energije iz obnovljivih izvora za 2015. godinu iznosi 0,046239 eurocenti po kilovat satu i utvrđena je na osnovu podataka dostavljenih od koncesionara, koji su za ovu godinu predvidjeli puštanje u rad šest novih malih hidroelektrana (mHE), čija će električna energija biti otkupljena po podsticajnoj cijeni. Zajedno sa mHE Jezerštica, koja je puštena u rad prošle godine, naknada se odnosi na sedam mini elektrana.

Naknada za prošlu godinu iznosila je 0,0000652 eurocenta po kilovat satu, odnosno na prosječnom računu za struju građani su mjesečno plaćali 2,4 centa za podsticaj proizvodnje „zelene energije “. Podsticaj se plaća od juna prošle godine.

S.G.

 
Portal Analitika