Društvo

Zbog neregulisanog odlaganja otpada, potpuno se zagađuje okolina

Vlada Crne Gore konstatovala je u predlogu Akcionog plana za borbu protiv degradacije zemljišta da se više od polovine otpada neregulisano odlaže, a svega 15 odsto se prerađuje što veoma utiče na zagađenje životne sredine. Javna rasprava o predlogu Plana , u kome je konstatovano da su zemlje EU po tom pitanju daleko ispred nas, završena je prošle sedmice, a na dokument nije stigla ni jedna primjedba.
Zbog neregulisanog odlaganja otpada, potpuno se zagađuje okolina
Portal AnalitikaIzvor

“Prema dostupnim podacima, neregulisano se odlaže 57,5 odsto komunalnog otpada koji se proizvede u Crnoj Gori, od čega više od pola na neuređenim odlagalištima. Što se tiče prerade proizvedenog komunalnog otpada, samo nešto manje od 15 odsto ukupno proizvedenog otpada se prerađuje. Prerada komunalnog otpada u Crnoj Gori odvija se u sanitarnim deponijama "Livade" za opštine Podgorica, Cetinje i Danilovgrad, "Možura" za opštine Bar i Ulcinj, i ove dvije deponije jedino ispunjavaju uslove EU. Skoro u svim opštinama u Crnoj Gori komunalni otpad se odlaže na neuređenim deponijama, koje uglavnom ne ispunjavaju higijensko – sanitarne kriterijume. Takođe se ne vrši separatno odvajanje otpada po vrstama. Tih deponija ima ukupno 17”, konstatuje se u predlogu Akcionog plana.

Veliki izvor zagađenja: Takav način odlaganja otpada i bez posebnog nadzora pristupa deponijama kao i brojna neuređena odlagališta sa kojih se smeće raznosi vjetrom i na druge načine predstavljaju izvore zagađenja okoline, a time i zemljišta voda itd.

“Poseban problem predstavlja plastika (kese, flaše i drugi predmeti) koja se nalazi uz potoke, rijeke i jezera. To negativno utiče i stvara ružnu sliku o Crnoj Gori kao ekološkoj državi. To je ujedno i proces kojim se zagađuje okolina na veće udaljenosti od mjesta gdje se otpad odlaže. Što se tiče medicinskog otpada, 2011.godine je sklopljen koncesioni ugovor koji predviđa prikupljanje i tretman medicinskog otpada proizvedenog u zdravstvenim objektima, i u toku je uvođenje postrojenja za tretman tog otpada. Životinjski otpad je poseban problem, odlaže se na neuređenim odlagalištima, a rješavanje problema odlaganja ovog otpada je, može se konstatovati, zanemareno od strane nadležnih institucija”, piše u dokumentu.
Teško procijeniti količine komunalnog otpada koji se trenutno proizvede u Crnoj Gori . Glavni razlog je nedostatak valjane evidencije. Problem odlaganja čvrstog otpada, koji se u komunalnoj djelatnosti nagomila – nakupi na stotine hiljada tona godišnje, predstavlja u novije vrijeme ozbiljne teškoće i u pogledu prikupljanja i u pogledu deponovanja.

“Strateškim master planom za upravljanje otpadom procijenjeno je da komunalni otpad iz domaćinstava godišnje iznosi oko 200.000 tona. Plan je predvidio i porast ove vrste otpada u periodu 2010. do 2014. godine u iznosu od oko 25 odsto. To će predstavljati novi balans i izvor zagađivanja okoline, a time i degradacije zemljišta. Količine proizvedenog otpada značajno se razlikuju od količina prikupljenog otpada, te količina koje se prerađuju i odlažu. Pokrivenost uslugama prikupljanja komunalnog otpada, ako se analiziraju podaci Monstata, iznosi oko 79 odsto. Komunalni otpad sadrži papir i karton, staklo, metale, plastiku, tkanine, organske i druge materije, pa zavisno od sadržaja pojedinih komponenti otpada on sadrži u većoj ili manjoj mjeri štetne i opasne materije. Razlaganjem – truljenjem organskih materija iz otpada i paljenjem smeća šire se neprijatni mirisi što prati i oslobađanje raznih gasova, kao što su CO2, CO, metan, i drugi”, zaključuje se u dokumentu.

P.Z.

Portal Analitika