Svijet

FRANCUSKA: Uhapšeno pet osumnjičenih džihadista

Francuska policija uhapsila je danas u južnom gradu Linelu pet osoba za koje se sumnja da su povezane sa terorističkim mrežama u Siriji i Iraku.
FRANCUSKA: Uhapšeno pet osumnjičenih džihadista
Portal AnalitikaIzvor

Ulice u centru ovog malog grada u oblasti Ero, iz kojeg se 20-ak mladih već priključilo džihadu, jutros su bile pune vozila francuskih snaga reda, prenijele su agencije.

Uhapšeni osumnjičeni džihadisti stavljeni su u pritvor, a jedna žena je tokom policijske operacije ranjena, navodi lokalna štampa.

Ova operacija je bila planirala još za početak januara, ali je odložena zbog napada koji su od 7. do 9. januara izvedeni u Parizu.

Član gradskog vijeća Filip Moasonije rekao je da mu je "poslije hapšenja laknulo". "Nijesmo više mogli da izdržimo tu prijetnju koja se nadvila nad nama", objasnio je on.

Identitet uhapšenih osoba još nije poznat, a Moasonije je naveo da su "oni vjerovatno povezani sa nekolicinom integrista koji su se infiltrirali u džamiju".

"U Francuskoj je broj ljudi povezanih sa džihadističkim mrežama u Iraku i Siriji porastao za 130 odsto u roku od godinu dana", rekao je francuski premijer Manuel Vals, koji je najavio pojačane mjere vlade radi suzbijanja radikalnog islamizma poslije napada u Parizu.

Portal Analitika