Finansije

STRUGAR: Telekomunikacioni operatori najavili nove investicije

Telekomunikacione kompanije koje posluju u Crnoj Gori su najavile nove servise i dalje širenje na tržištu internet usluga, izjavila je generalni direktor Direktorata za elektronske komunikacije, poštansku djelatnost i radio spektar u Ministarstvu za informaciono društvo i telekomunikacije Ratka Strugar.
STRUGAR: Telekomunikacioni operatori najavili nove investicije
Portal AnalitikaIzvor

“Tržište elektronskih komunikacija u ovoj godini nalazi pred velikim izazovima. Poznato je da su Viber i WhatsApp postali dominantne aplikacije za korisnike jer su besplatne, tako da se kompanije moraju prestrojavati u hodu, da bi se izborile sa novim, rastućim trendovima i tehnološkim novitetima i dostignućima. To znači da se klasične usluge govora i SMS poruka sve više moraju nadopunjavati novim, paralelnim i alternativnim servisima koje će kompanije u Crnoj Gori pružati korisnicima. Ono što raduje je to što su telekomunikacioni operatori najavili nove investicije na polju elektronskih komunikacija u Crnoj Gori, što znači da je naša zemlja i dalje prepoznata kao povoljan investicioni ambijent”, kazala je Strugar.

Zakon je, kako je dodala, samim tim dodatno doprinio stvaranju veoma povoljnog pravnog, infrastrukturnog i investicionog ambijenta na tržištu elektronskih komunikacija u Crnoj Gori.

“U prilog tome je i činjenica stalnog interesovanja investitora da posluju u našoj zemlji, kao i nedavne najave Agencije za elektronske komunikacije i poštansku djelatnost (EKIP) da bi to interesovanje moglo rezultirati ulaskom i četvrtog operatora na područje Crne Gore”, saopštilaje Strugar.

Naglasila je da je obezbijeđena puna operacionalizacija Zakona o elektronskim komunikacijama, čime su obezbijeđeni svi neophodni uslovi da kompanije mogu neometano, i po evropskim standardima, poslovati u Crnoj Gori. Podsjetila je da se sporazumom država regiona, potpisanim prošle godine, dogovoreno da se međusobno, po principu reciprociteta, fazno snize postojeće cijene usluga rominga, čime se otvaraju nove mogućnosti i povoljnosti za crnogorske građane koji putuju u Srbiju, Bosnu i Hercegovinu i Makedoniju, kao i za građane, i posebno turiste iz tih zemalja, koji će posjećivati Crnu Goru.

“Samim tim, očekuje se i veći promet u telekomunikacionom saobraćaju, jer snižene cijene rominga podrazumijevaju i lagodniju komunikaciju, bilo putem razgovora, SMS poruka ili pristupa internetu”, kazala je Strugar.

Imajući u vidu da će prvo najavljeno snižavanje cijena rominga početi u junu ove godine, time se, kako je ocijenila, iz sektora telekomunikacija daje neophodan podsticaj turističkoj privredi.

“Treba imati u vidu i činjenicu da su već od 1. decembra prošle godine snižene cijene internet paketa i za građane i za poslovne korisnike, u prosjeku za građane oko 25 odsto odnosno oko 35 odsto za poslovne korisnike”, podsjetila je Strugar.

Strugar je podsjetila i da je Poglavlje 10 - Informatičko društvo i mediji otvoreno među prvih sedam u prošloj godini.

“To je pokazatelj da smo već u prvoj fazi pristupnih pregovora, ispunili sve neophodne uslove i pretpostavke koje je pred nas postavila EU”, kazala je Strugar.

Prema njenim riječima, ministarstvonpomno prati sve nove inpute i promjene regulative i stanja na tržištu elektronskih komunikacija u EU.

“To će biti dodatni izazov za nas da periodu i dalje usaglašavamo naše propise sa svim izmjenama koje budu učinjene na tom polju u zemljama EU, kao i da uspostavljamo visoke standarde koji se tiču liberalizacije tržišta i lakoće poslovanja za sve subjekte elektronskih komunikacija u Crnoj Gori koji nesmetano mogu da investiraju i razvijaju svoje mreže”, kazala je Strugar.

Strugar je podsjetila da će se 17. juna ove godine, ukidanjem analognog signala u Crnoj Gori, za aktere na tržištu elektronskih komunikacija otvoriti dodatni spektar frekvencija najboljih propagandnih karakteristika, poznat kao "digitalna dividenda", čime će se stvoriti mogućnosti za dalji razvoj mobilnih mreža i usluga brzog interneta.

“Sve preduzete i buduće aktivnosti su u cilju daljeg razvoja ovog najbrže rastućeg tržišta, koje se razvija čak sedam puta brže od svih drugih privrednih tržišta i isključivo su, u krajnjem i u interesu korisnika elektronskih komunikacionih usluga” zaključila je Strugar.

 
Portal Analitika