BSCG: Alen Beganović najbolji bokser za 2014.

Član Podgorice Alen Beganović proglašen je za najboljeg boksera Crne Gore u 2014. godini, u tradicionalnom izboru Bokserskog saveza. Beganović je trijumfovao na Kupu mimoze, Trofeju Podgorice, Memorijalu Vlaznija i sarajevskom memorijalu Hakija Turajlić, na kojem je proglašen i za najboljeg stranog boksera. Imao je deset mečeva i ostvario devet pobjeda, a draftovan je i za Svjetsku ligu.
BSCG: Alen Beganović najbolji bokser za 2014.
Portal AnalitikaIzvor

“Zahvalan sam na priznanju, meni znači puno. Prije svega motiv da nastavim da radim i opravdam ga dobrim rezultatima. Imam dosta takmičenja, od kojih su tri velika - Evropske igre u Bakuu, Evropsko i Svjetsko prvenstvo. Cilj su mi medalje sa tih takmičenja i viza za Olimpijske igre u Rio de Žaneiru”, kazao je Beganović na ceremoniji proglašenja najboljih.

U ženskoj konkurenciji nagrađena je Aleksandra Vujović, članica BK Budva. Bila je učesnica Svjetskog prvenstva u Južnoj Koreji, a prošlu godinu završila je sa devet pobjeda u 13 mečeva. Osvajala je zlatne medalje na Jadranskom biseru, Otvorenom prvenstvu Zagreba i Vojvodine, dok je na turniru Kikindske rukavice proglašena za najbolju bokserku.

"Zadovoljna sam napretkom. Imala sam 13 mečeva, što je mnogo više nego godinu ranije. Nadam se da ću i u ovoj godini napredovati i osvajati medalje", rekla je Vujović.

Najbolji mladi bokser je član Podgorice Kosta Božović, koji je od sedam mečeva prošle godine šest dobio prekidom. Proglašen je za najboljeg mladog boksera Kupa mimoze, a bio je osvajkač zlatnog odličja i na turnirima Ljah Nimani i Otvorenom prvenstvu Podgorice. Najbolji junior je Ognjen Čejović iz beranskog Radničkog, dobitnik priznanja na Otvorenom prvenstvu Podgorice za najboljeg juniorskog boksera.

Najbolji školarac je Stefan Savković iz BK Podgorica, koji je bio proglašen za najboljeg boksera prvog kola Beneks lige. Za najboljeg pionira proglašen je Miloiš Vujović iz BK Podgorica, koji je nagrađen i za najboljeg boksera Otvorenog prvenstva Podgorice.

Za najboljeg trenera nagrađen je Bajram Ademović, dok je najbolji klub u 2014. godini Podgorica. Nagrada za najboljeg bokserskog radnika uručena je Zdravku Matoviću, dok su za dugogodišnje zasluge za razvoj boksa u Crnoj Gori zlatne plakete dobili Radovan Jovićević i Ljubisav Milović.

Za doprinos razvoju i popularizaciji boksa u Crnoj Gori zahvalnice su uručene Radio televiziji Crne Gore, televizijama 777, Pink, Atlas, dnevnim listovima Dan i Pobjeda-Arena i novinskoj agenciji MINA.

Selektor Dragan Đuričković kazao je da je crnogorslka reprezentacija godinu bez velikih takmičenja iskoristila za učešće na turnirima u regionu i sticanju iskustva mladih boksera.

“Naši bokseri su na tim turnirima osvajali zlatne medalje i postizali zapažene rezultate. Ponosni smo na njih. Dali smo akcenat na mlade snage, organizovali Beneks ligu gdje se pojavio zavidan broj mladih i talentovanih boksera od kojih se u narednom periodu mogu očekivati zapaženiji rezultati”, kazao je Đuričković.

On je naglasio da crnogorske bokser u ovoj godini očekuje bogat kalendar.

"Očekuju nas u junu Evropske igre, u avgustu Evropsko prvenstvo, a šampionat svijeta u oktobru. Imamo i prvenstvo Evrope i svijeta za mlađe uzraste. Bogat takmičarski kalendar i trebaće dosta sredstava da se sve to ispratiti", rekao je Đuričković.

Predsjednik Bokserskog saveza Božidar Vuksanović kazao je da su crnogorski bokseri u 2014. godini učestvovali na svim značajnijim takmičenjima, kao i da su se na reprezentativnoj i klupskoj sceni predstavili u dobrom svijetlu.

“U narednom period veliki akcenat stavićemo na sve klubove i lokalne aktivnosti, kada su u pitanju lige i mlađi bokseski kadar. Nadam se da će nagrade biti stimulans za nagrađene da nastave i dalje sa još boljim radom i postizanjem rezultata”, rekao je Vuksanović.

On je naglasio da će Crnogorska liga biti organizovana kroz turnirski sistem i da će se u Savezu truditi da uključe što više klubova. Svečanosti proglašenja najboljih prisustvovali su dugogodišnji predsjednik Bokserskog saveza bivše Jugoslavije Miroslav Popović i nekadašnji AIBA sudija Sreten Jabučanin. (Mina)

Portal Analitika