Politika

Jasavić zatražila saslušanje Medenice i Markovića zbog slučaja Šćekić

Pozitivna Crna Gora zatražila je kontrolno saslušanje predsjednice Vrhovnog suda Vesne Medenice i ministra pravde Duška Markovića zbog nestanka dokaza u slučaju ubistva inspektora Slavoljuba Šćekića.
Jasavić zatražila saslušanje Medenice i Markovića zbog slučaja Šćekić
Portal AnalitikaIzvor

"Enigma o nestanku CD sa iskazom bivšeg zaštićenog svjedoka Zorana Vlaovića, u slučaju ubistva inspektora Slavoljuba Šćekića mora biti riješena. Javnost mora da zna kako je nestao CD i ko je za to odgovoran. Odgovor na ovo pitanje Pozitivna Crna Gora će zatražiti na kontrolnom saslušanju od predsjednice Vrhovnog suda, tadašnje predsjednice Sudskog savjeta Vesne Medenice i ministra pravde Duška Markovića“, saopštila je poslanica Pozitivne Azra Jasavić.

Inspektor Slavoljub Šćekić ubijen je 2005 godine. Nakon devet godina još uvijek nema konačne sudske odluke. Sud, kako je rekla Jasavić, ne samo da ovaj slučaj nije okončao već iz ovog značajnog predmeta gubi dokaze.

"O nestanku CD sa iskazom bivšeg zastićenog svjedoka Zorana Vlaovića, sudija Biljana Uskoković sačinila je službenu zabilješku još 24. aprila 2012 o čemu je obavijestila predsjednika suda. Šta je za tri godine po pitanju pronalaženja, te utvrđivanja odgovornosti za nestanak ovog CD učinila predsjednica Vrhovnog suda i bivša predsjednica Sudskog savjeta Vesna Medenica, potrebno je da odgovori poslanicima crnogorskog parlamenta“, istakla je Jasavić.

Ona je dodala da Marković mora da odgovori pred poslanicima da li je i šta je znao o nestanku CD.

"Prema pisanju medija, bivšem zaštićenom svjedoku Zoranu Vlaoviću je nepoznato prebivalište i boravište, zbog čega je nedostupan državnim organima. Snimak sa njegovim iskazom iz 2008 je nestao još prije tri godine. U ukidnom rješenju Vrhovnog suda iz maja ove godine, navedeno je da je nužno da se na glavnom pretresu presluša snimak CD-a sa saslušanja ovog svjedoka“, kazala je Jasavić.

Ona podsjeća da je odbrana okrivljenih na zadnjem pretresu bila protiv čitanja prepisa CD-a,sa prijedlogom da se ovaj prepis sa saslušanja izdvoji iz spisa predmeta, imajući u vidu da nedostaje snimak i da odbrana nema sa čime da uporedi taj prepis.

"Zbog ovih razloga ostaje nejasno kako će Apelacioni sud ispoštovati ukidne razloge Vrhovnog suda i preslušati snimak kojeg nema, što čitav predmet dovodi u zonu pravne neizvjesnosti. Zbog svega navedenog Pozitivna smatra da Parlament u kontrolnom saslušanju od predsjednice Vrhovnog suda i ministra pravde mora zatražiti odgovore kako je izgubljen sporni CD i ko je za to odgovoran“, zaključila je Jasavić.

Portal Analitika