Društvo

Amfilohije: „U Kolašinu se osjećam kao u Zagrebu"

Kada dođem u Kolašin, osjećam se kao da sam u Zagrebu. Tamo bih doček latinicom pozdravio sa poštovanjem, ali sam tužan što me latinični natpisi dočekuju u Kolašinu, kazao je mitropolit crnogorsko-primorski Amfilohije na sinoć održanoj svetosavskoj akademiji u Kolašinu.
Amfilohije: „U Kolašinu se osjećam kao u Zagrebu"
gordana borović
gordana borovićAutor
Portal AnalitikaIzvor

Prva od kade­mija povodom Svetog Save koje organizuje SPC ove godine je održana u Kola­šinu i prvi put nije prisustvovala predsjednica opštine, Željka Vuksanović. Ona nije postupila onako kako su činili njeni pret­hodnici Mileta Bulatović i Darko Brajušković. Mitropolit Amfilohije je imao opravdanje za odsustvo predsjednice. "Očekujem da će ova moja sinovica, koja je na funkciji predsjednice opštine i koja je mlada, uz vašu pomoć odlučiti da me naredne godine dočeka kao što se dočekuju mitropoli­ti Crne Gore i brda" - istakao je Amfilohije.

On je kritikovao i obrazovni proces u Crnoj Gori zahtijeva­jući da se svetosavlje vrati u crnogorske obrazovne institu­cije. "Novi ministar prosvjete treba da vrati u školske pro­grame vrijednosti svetosavlja. Što prije se to uvede biće bolje i za ministre i za njihove vlade", naglasio je Amfilohije.

Akademiji su prisustvovali Srđan Milić, Goran Danilović, kao i nekadašnji predsjednik opštine Darko Brajušković.

Izvor: Pobjeda

Portal Analitika