Politika

Miljanić: Nema razloga za paniku

Nema razloga za paniku zbog kamenovanja crnogorske ambasade u Prištini, situacija će se smiriti i odnosi dvije države ostaju dobri- kazao je u izjavi za Pobjedu otpravnik poslova u ambasadi Crne Gore u Prištini Radovan Miljanić.
Miljanić: Nema razloga za paniku
gordana borović
gordana borovićAutor
Portal AnalitikaIzvor

Crnogorski diplomata nagla­šava da su u ambasadi zado­voljni odnosom policije i ko­sovske Vlade.

-Odmah po incidentu policija je došla, obavila uviđaj, vješta­čenje i forenziku. Ubrzo je uslijedilo izvinjenje i žaljenje od zamjenika šefa kosovske diplomatije Petrita Selimija, koji me zamolio da primim izvinjenje i od [efa diplomatije Hašima Tačija -kaže Miljanić. -Politička situacija na Kosovu jeste napeta, a situacija u Pri­štini naelektrisana, ali sam ubijeđen da novih protesta neće biti, jer će odgovor policije biti mnogo žešći - kaže Milja­nić. Podsjećajući na prekjučeraš­nji događaj Miljanić nije želio da komentariše da li je namjerno gađana baš crnogor­ska ambsada ili je to bio slučaj­ni incident.

-Kako pretpostavlja kosovska policija, u ranim večernjim sa­tima nepoznato lice je sa ulice kamenom razbilo prozor na crnogorskoj ambasadi u Pri­štini. To je staklena zgrada i samo je gađan taj jedan prozor - podsjetio je Miljanić. Miljanić je kazao da je velika  većina demonstranata poslije protesta otišla kući, a da je 200 huligana pravilo probleme.

Juče su u strogom centru Pri­štine kosovska opozicija, dio NVO sektora i dio građana organizovali miting čiji je povod bila nedavna božična izjava člana kosovske Vlade i mini­stra sa srpske liste Aleksandra Jablonovića. Jablonović je, da podsjetimo, neke građane Đakovice, koji su spriječili Srbe iz iseljeništva da posjete lokalnu crkvu nazvao divljacima. Jablanović se kasnije izvinio i pojasnio da divljacima nije na­zvao sve građane Đakovice, koji su tog dana bili na tom mjestu, već samo one koji su grubo spriječili putnike iz autobusa da pristupe crkvi. Ko­sovska javnost reagovala je vrlo oštro, naročito "Majke Đakovice", tražeći da taj mini­star hitno odstupi. Juče su na miningu protestanti od kosov­skog premijera tražili hitnu smjenu Jablonovića. Drugi povod je bio rudnik Trepča. Organizatori mitinga i oku­pljeni narod su zahtijevali od premijera da inicira zakon koji bi Trepču "izvukao" iz druš­tvene svojine i proglasio jav­nim preduzećem. Učesnici mitinga su tražili da se oba za­htjeva moraju ispunitii do 16 sati u ponedeljak. Ako se to ne desi demonstranti su zaprijetili da će se ponovo okupiti u uto­rak. Nakon završetka mitinga velika većina građana se mir­no razišla, ali je 200 huligana krenulo u rušenje zgrade vlade da bi se neredi proširili i na okolne radnje i lokale po cen­tru. Nastao je haos i žestoki obračun policije i demonstranata. Smjenjivali su se juriši policije i suzavac, a kamenje je letjelo na sve strane - podsjetio je Miljanić.

Portal Analitika