Društvo

BABOVIĆ: Zdravstvenom sistemu potrebne hitne i korjenite promjene

Član Glavnog odbora Pozitivne Crne Gore Mihailo Babović kazao je u razogovru za Portal Analitika da zdravstvenom sistemu u Crnoj Gori trebaju hitne i korijenite promjene, ističući da je neshvatljivo da se o ljudskim resursima u zdravstvu odlučuje na osnovu lojalnosti pojedinaca.
BABOVIĆ: Zdravstvenom sistemu potrebne hitne i korjenite promjene
gordana borović
gordana borovićAutor
Portal AnalitikaIzvor

Babović je naglasio da smo do sad imali samo hapšenja ljekara zbog mita od 50 ili 100 eura dok  glavni slučajevi koji se odnose na zavidne novčane iznose nijesu  procesuirani.

- U sistemu, kojem i sam pripadam, neophodno je postaviti autoritete i prave ljude na pravim mjestima, a ne političke "komesare" koji bi u ime politike i dalje da mešetare i urušavaju sistem bez koga nema ni društva, a još manje budućnosti. Kad ovo kažem, smatram da je neshvatljivo da o svim planiranjima u sistemu i o tzv. planu ljudskih resursa odlučuju oni koji zahvaljujući pozicijama forsiraju partijske istomišljenike i lojalne pojedince umjesto sposobnih i zaslužnih. Na ovaj način ne znam ko dobija, ali znam da zdravstvo gubi, kao i društvo u cjelini. Stoga su neophodne korjenite promjene u čitavom sistemu, koji će funkcionisati onda kada se u potpunosti oslobodi političkog uticaja – rekao je Babović za Portal Analitika.

Babović je podsjetio da se na zdravstvo osvrće “tek kada se u medijima pojavi neki bombastičan naslov,da je uhapšen neki ljekar zbog korupcije ili nažalost posljednja dešavanja u Bijelopoljskoj bolnici”.

-  Stiče se utisak da neko u sistemu, ko je najodgovorniji za ovako loše stanje  u zdravstvu, pokušava da se obračuna sa onima koji su prepušteni sami sebi i na prvim "linijama" odbrane života, koji osiromašeni, poniženi i zaboravljeni greškama odgovornih sada moraju da plate ceh društvu i sistemu koji je na njih zaboravio. Društvo koje na ovaj i ovakav način gleda na ljekare i zdravstvo uopšte, u teškoj je hipokriziji i terminalnoj fazi bolesti. Vlast konačno mora da shvati da je zdravstvu potreban ministar koji će da uredi zdravstveni sistem na način što će na najodgovornijim mjestima postavljati stručni, a ne poslušni i lojalni  partijski kadar – poručio je funkcioner Pozitivne.

Od novog ministra očekuje, kako ističe, da sprovede stvarne, a ne jalove reforme, a to podrzumjeva da se procesuiraju svi oni koji su sistemu napravili štetu na bilo koji način, svojim činjenjem ili nečinjenjem.

- Do sada smo imali smo hapšenja ljekara  zbog mita od 50 ili 100 eura, a glavni slučajevi koji se odnose na razne direktore i do "direktora " koji su u GKU do 2012 primali zavidne novčane iznose i time značajno oštetili budžet, nijesu  procesuirani. Ozbiljan zdravstveni sistem podrazumijeva  poštovanje  Sporazuma o politici zarada, jer  je vrijeme da se prestane sa eksperimentisanjem i kobajagi reformama. Imali smo zakone koje i danas primjenjuje moderna i napredna Evropa, ali oni koji  nemaju dodirnih tačaka sa samim sistemom zdravstva bi da ih dodatno  mijenjaju. Nedopustivo je  da Ljekarska komora, kao najuglednija institucija u sistemu zdravstva i struke, ćuti i saginje glavu dok joj hapse ljekare i čeka neke nove “doktore”, a struku prepušta “medijima”,  a osnovna preokupacija je formiranje Sindikata – rekao je Babović.

On je poručio da su sve ozbiljne  reforme  bolne, ali ukoliko želimo izlječenje, neophodno je napraviti rezove.

- Ukloniti “štetno tkivo” i podići  sistem na nivo koji će  zaposlenima omogućiti adekvatne uslove rada i zarade, a  građanima u svakom smislu kvalitetnu zdravstvenu zaštitu. U tom pravcu potrebna su znatno veća ulaganja, redovna uplata doprinosa po osnovu osiguranja, korekcija cjenovnika zdravstvenih usluga kao i rigorozna kontrola budžeta i svih davanja u sistemu, jer je dosta direktora sa "Otežanim uslovima rada..." i sličnih kategorija Zdravstveni sistem ima budućnost, ukoliko se na pravim mjestima postave  adekvatna i stručna lica od autoriteta bez primjesa politike i politikanstva – poručio je Babović.

Portal Analitika