Politika

Medojević: Kamatašenjem se bave i operativci ANB-a i bankari

Lider Pokreta za promjene Nebojša Medojević ocijenio je da se zelenašanjem u Crnoj Gori bave između ostalih i operativci ANB-a, ali i bankari- sve pod zaštitom države.
 Medojević: Kamatašenjem se bave i operativci ANB-a i bankari
Portal AnalitikaIzvor

„I pored toga što je zelenašenje sankcionisano kao krivicno djelo i sto je poznato da to krivično djelo ima elemente organizovanog kriminala, policija i tužilaštvo u Croj Gori , do sada nijesu imali nikakvoh rezultata u otrivanju i gonjenju ovih rkivicnih djela. Na moje instiranje , na više sjednica Odbora za bezbjednost , odbili smo pzabrinjaajući podatak da policija u svojim evidenecijama ima 234 lica koja seb ave zelenešanjem u Crnoj Gori. PzP je i predlozio izmjene zakona o obligacionim odnosima kojim smo obavezali Centralnu Banku Crne Gore da u okviru svojih nadležnosti odredi maksimalnu kamatnu stopu koja se može ugovoriti u ugovorima o pozjamicama koji se koriste u zelenaškim poslovima i na osnovu kojih nesrecni gradjani za pozajmice od 5.000 eura, na ime kamata gube nekretnine vrijedne više stotina hiljada EUR. Poslanici DPS i SDP su odbili ovaj predlog i direktno stali u zaštu lica koja se organziovano i u dužem vremenskom intervalu bave ovim teškim krivičnim djelima“, napisao je Medojević na svom Fejsbuk profilu.

Činjenica da DPS i SDP, kako je naveo on, brane postojeće mehanizme i pravne praznine koje omogužavaju zelnašima da svoje kriminalne namjere realizuju preko sudova i zakonskih izvršitelja preko kojih otimaju domove hiljadama porodica koje su se našle u paklu dužničkog ropsta, ukazuje i na odgovor zašto policija i tužilaštvo ne vrše svoju ustavanu i zakonsku funkciju u ovim slučajevima.

„Zelenašenje je veoma unosan posao i ovolika raširenost i nekažnjivost ukazuje da iza svega stoje ključni ljudi iz vrha drzavne vlasti, policije, ANB, tužilaštava i sudova. Zelenašenje je samo jedan od mehanizama pranja gotovine stečene kriminalnim aktivnostima, kroz koji se taj novac i dodatno uvećava na nesreći osiromašenog stanovništva. U Crnoj Gori , prema mojim izvorima iz službi bezbjednosti, postoji prava mreža koja je dobro organziovana i hijerarhijski postavljena tako da najkrupniji igrači imaju svoju mrežu akvizitera koji komuniciraju sa gradjanima, dok šefovi obebzjedjuju zaštitu od policije i tužialštva i sredjuju slučajeve na sudovima. Javna je tajna da se jedan dio policijskih inspektora i operativaca ANB, bave zelenašenjem i da su u partenrskim odnosima sa krupnim zelenašima. Službe bezbjednosti imaju sve nepohodne informacije i indicije koji visoki funkcioneri policije, ANB stoje iza ove mreže i koji tužioci i sudije saradjuju sa njima. Zbog njihovih veza sa vrhom režima, ove indicije ostaju bez konkretnih istraga i optužnica.Zelenašenjem se bave i neki visoki menadžeri iz komercijlanih banaka, pa je tako jedna od najvećih banaka u Crnoj Gori, otpustila sefa jedne od svojih najvecih poslovnica, jer je internom istragom utrdjeno da je depozite gradjana , umejsto u sef banke, davao zlenasima koji bi to plasirali gradjanima, uz svoj procenat. Banka nije podizala krivičnu prijavu, već je svog direktora isplatila i otpremninom, napisao je Medojević.

Zelenaška mreža je, kako je dodao, dio korpuciono-kriminalno/policjsko-tužilačko-sudskog bratstva i oni ce biti nedodirljivi sve dok se vlast ne promjeni.

„Do tada novac od droge, oružja, reketa, šverca ce se prati i uvecavati kroz ovau kriminalnu aktivnost, korumpirani policijski inspektori, tuzlioci i sudije ce uvecavati svoja privatna bogatstva. Korupcija ce erodirati moral postenih profesionalaca u sektoru bezbjednosti koji neće prihvatati da za platu od 400-500 eura dozive sudbinu pokojnog inspektora Šćekića, sa čijom se pogibijom poigravaju sudovi i tužilastva svih ovih godina i da gledaju kako njihove korumpirane kolege napreduju u službi i slažu milione, zaključio je Medojević.

 

Portal Analitika