Društvo

Radnici sa sjevera: Ispitati zloupotrebe u NVO sektoru

Predstavnici Nevladinih organizacija, bivših radnika i invalida rada sa sjevera, koji su registrovani shodno zakonu o NVO, planiraju da dođu ispred Osnovnog državnog tužilaštva u Podgorici i zatraže da Tužilaštvo konačno počne da se bavi zloupotrebama u NVO sektoru i ispita kako je potrošeno 20 miliona eura koje im je dodijelila država.
Radnici sa sjevera: Ispitati zloupotrebe u NVO sektoru
Portal AnalitikaIzvor

"Da li je moguće dok mi na sjeveru gladujemo i dok se naši radnici bore za goli život, da država prećutkuje kako se bogate pojedinci i to oni koji treba da se brinu o nama“, navodi se u saopštenju radnika sa sjevera.

Radnici traže da se ispitaju sve krivične prijave, koje su podnijete protiv Gorana Đurovića, ovlašćenog lica NVO „Saradnjom do cilja’’ kao i osnivača te organizacije.

"Taj dan im želimo dati svima do znanja da se nikoga ne plašimo i da nećemo dozvoliti da se zataška bilo koji slučaj, bez obzira o kome se radi jer svi moraju biti jednaki pred zakonom“, ističu radnici, dodajući da će tražiti osudu za napad na NVO na sjeveru.

"Koji se vode prema našim organizacijama od strane ove grupe, čiji je cilj da zataškaju svaku istragu koja se vodi u cilju otkrivanja dokaza  korupcije, zloupotreba i nenamjenskog trošenju sredstava u NVO sektoru“, naglašavaju radnici.

Poručuju da će isti dan posjetiti i Delegaciju Evropske unije u Podgorici.

"Gdje želimo pitati šefa kancelarije u Podgorici Mitju Drobniča, koja je uloga ove kancelarije kao i EU koja finansira plate pojedinim čelnicima civilnog sektora od 3.000 eura u cilju razvijanja NVO. Želimo ga taj dan takođe pitati šta on podrazumijeva pod tim razvijanje i podržavanjem civilnog sektora, obzirom da je kancelarija odobrila i Centru razvoja NVO CRNVO 120.000 eura za projekat razvijanja civilnog sektora! Da li to znači da nas razvijaju na ovakav način, kao što to rade do sada. Pitaćemo šefa delegacije EU u Podgorici zbog čega nijednom nije osudio diskriminaciju građana sa sjevera“, kaže se u saopštenju.

Portal Analitika