Svijet

Najmanje 11 mrtvih u sukobima u Egiptu

Najmanje 10 demonstranata i jedan policajac su poginuli u neredima u Egiptu danas, kada ta država obilježava četvrtu godišnjicu od pobune 2011. godine, saopštili su zvaničnici.
Najmanje 11 mrtvih u sukobima u Egiptu
Portal AnalitikaIzvor

Devet proislamskih demonstranata je ubijeno u sukobima u četvrtima Kaira, Matareji i Ajn Šamsu, a drugi u mediteranskom gradu Aleksandriji, rekao je jedan medicinski zvaničnik za AFP.Ministarstvo unutrašnjih poslova Egipta je saopštilo da su demonstranti pucnjima iz vatrenog oružja ubili jednog policajaca u sukobima u sjevernom dijelu Kaira.

U centralnom dijelu Kaira, policija je pucala i koristila suzavac kako bi rastjerala na stotine demonstranata koji su pokušali da marširaju na Trg Tahrir, epicentar pobune od prije četiri godine, kojom je svrgnut predsjednik Hosni Mubarak.

Nekoliko sati ranije, dvojica ekstremista su se digli u vazduh u pokušaju da sabotiraju jedan električni toranj u delti Nila, a policajac je ranjen u eksploziji bombe u prijestonici.

Zvaničnici su pojačali bezbjednost oko Kaira i drugih gradova pošto su islamisti pozvali na proteste protiv vlade predsjednika Abdela Fataha al-Sisija, bivšeg vojnog komandanta koji je učestvovao u svrgavanju islamističkog predsjednika Mohameda Morsija 2013. godine. (Blic)

 

Portal Analitika