Protokol

Japanski „Brod mira“ stiže u Kotor u oktobru

Predsjednik Opštine Kotor dr Aleksandar Stjepčević primio je danas savjetnika počasnog konzula Crne Gore u Japanu Masakuni Tanimota sa saradnicom Samantom Periš, šeficom Odsjeka za međunarodnu saradnju firme „TLC Ltd.“ i predstavnicu NTO Crne Gore Ljiljanu Ćetković Maraš. Tema razgovora bila je predstojeća posjeta japanskog ‘Broda mira’ u oktobru ove godine, kao i razmatranje saradnje sa Opštinom Kotor na polju turizma i ekonomije, saopšteno je Portalu Analitika iz kabineta predsjednika.
Japanski „Brod mira“ stiže u Kotor u oktobru
Portal AnalitikaIzvor

Opština Kotor je 1. avgusta 2014. na godišnjoj konferenciji u Hirošimi postala punopravan član međunarodne organizacije „Mayors for Peace“, koja broji 6.206 gradova iz svih krajeva svijeta. Takođe, u okviru projekta "Globalno putovanje za nuklearni slobodni svijet", u kotorsku luku je 20. aprila prošle godine uplovio "Brod mira". Iz matične luke u Japanu, „Brod mira“ obilazi svjetske luke u cilju promocije ljudskih prava, mirovnog obrazovanja i prevencije konflikata. Na putovanju se nalazilo i šestoro Hibakuša - ljudi koji su preživjeli eksploziju atomske bombe, bačene prije 69 godina na Hirošimu i Nagasaki. Njihova posjeta je realizovana uz podršku Opštine Kotor. 

Tanimoto je istakao da je u toku kreiranje programa posjete „Broda mira“ Kotoru, u oktobru ove godine. S obzirom da će se na brodu nalaziti uglavnom mladi ljudi, osnovna ideja je da se organizuje predstavljanje Kotora i Crne Gore, kroz određeni kulturni događaj, prezentiranjem crnogorske tradicije i kulture na jednom od gradskih trgova.

Stjepčević je pozdravio prijedlog gosta iz Japana i ocijenio da je taj događaj prilika i da se mladi Kotora upoznaju sa japanskom tradicijom i kulturom, posebno u okviru sportske manifestacije koja bi prezentovala tradicionalne japanske borilačke vještine u okviru tematskih dana japanske kulture u Kotoru, čime bi se još više osnažila veza dvaju naroda.

 
Portal Analitika