Region

Dojče Telekom favorit za kupovinu Telekoma Srbija

"Dojče telekom" je najozbiljniji kandidat za kupovinu telekomunikacionog operatera „Telekom Srbija“, pišu Novosti.
Dojče Telekom favorit za kupovinu Telekoma Srbija
Portal AnalitikaIzvor

Da bi ušli na srpsko tržište Njemci će morati da plate više od milijardu eura, koliko je neophodno za većinski paket akcija najprofitabilnijeg srpskog preduzeća. Cjelokupni proces privatizacije mogao bi da bude okončan najranije u zadnjem kvartalu ove godine, s obzirom na to da će tender za izbor privatizacionog savjetnika za prodaju "Telekoma Srbija" biti završen do maja.

Koliko će tačno kapitala država ponuditi, od 78,1 odsto akcija koje posjeduje, i po kojoj cijeni, procjeniće upravo izabrani savjetnik, a, na kraju, konačnu riječ će dati Vlada. Prema saznanjima "Novosti", za "Telekom" zainteresovani su još i Austrijanci, Turci i operater iz Meksika, ali s obzirom na to da "Dojče telekom" pokriva gotovo čitav zapadni Balkan osim Slovenije i Srbije, skoro je sigurno da će upravo oni ući na srpsko tržište.

Veliki problem je, međutim, činjenica da je njemačka kompanija kupovinom operatera u okruženju, poput Makedonije, Slovačke, Hrvatske, Crne Gore i Mađarske, smanjivala broj zaposlenih za najmanje polovinu, a negdje je otpušteno i dvije trećine radnika. S druge strane, nepisano pravilo evropskih kompanija kaže da se oko pet procenata postignute cijene ulaže u socijalne programe. Računica sindikata "Telekoma" je da bi po toj logici bez posla moglo da ostane najmanje 4.000 radnika. Kada se sve stavi na papir, ispada da će radnici morati da se zadovolje sa po 750 eura po godini staža, na šta oni, kako kažu, neće pristati.

 
Portal Analitika